Обама отново е президент на САЩ. Снимка: БТА
fallback

Демографските промени в Съединените щати спомогнаха за преизбирането на президента демократ Барак Обама и не предвещават добри дни за републиканците, посочва агенция Ройтерс.

Американците, които имаха възможност да гласуват за първи път - младежи и имигранти, представителите на малцинствата и жените гласуваха масово в подкрепа на Обама, пише БТА.

За сметка на това републиканците може да търпят още по-тежки поражения в бъдеще вследствие на демографските промени и увеличаването на дела на чернокожите и хората от латиноамерикански и азиатски произход, предупреждават анализатори. За да предотврати този сценарий, партията ще трябва да промени своите основния послания и да се опита активно да разшири изборната си база, която се свежда в момента до белите, възрастните и консервативните американци. "Делът на небелите избиратели нараства... бавно,
непрестанно. При всеки четиригодишен изборен цикъл електоратът става малко по-разнообразен. И тази(тенденция) ще продължи", подчерта Пол Тейлър от непартийния изследователски институт "Пю".

Около 80 процента от чернокожите, хората от латиноамерикански произход (т. нар. испаноговорящи) и представителите на други малцинства гласуваха за Обама и едва по-малко от 17 процента за Ромни. Според проучвания екзит-пол, цитирани от ДПА, за президента по-конкретно са гласували 55 процента от жените, 93 процента от афроамериканците и 71 процента от хората от латиноамерикански и азиатски произход. Обама освен това е получил подкрепата на 60 процента от младите избиратели (на възраст между 18 и 29 години).

За Ромни са гласували близо 59 процента от белите гласоподаватели, над 50 процента от хората над 50-годишна възраст и 63 процента от онези, които ходят на църква повече от веднъж седмично. При това голямото мнозинство от изборната база на републиканеца са били бели американци.

Това не предвещава добри дни за републиканците в една страна, където тази година броят на новородените от етнически малцинства надхвърли 50 процента за първи път. Съединените щати все повече се превръщат в държава, където малцинствата са мнозинство. Повечето анализатори прогнозират, че представителитена бялата раса ще станат малцинство в САЩ някъде между 2040 и 2050 г.

Делът на хората от латиноамерикански произход в страната расте най-бързо и те се превръщат в много важен фактор.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

НФБ

преди 11 години

и у нас след 20г няма да има роми просто ще сме се сляли в едно.Българския етнос е обречен!

29

Анонимен

преди 11 години

Американската демокрация тръгна към своя залез и това бе лесно предвидимо! Демографските и етнически промени ще я заличат!Принципно демокрацията си остава най-уязвимата система и Америка ще е нагледен пример в близките няколко десетилетия!

28

....

преди 11 години

Всичкото *** гласува в ляво :D . В америка чветнокожите, в фрация арабите избраха ляв президент , В българия *** за 2 кебабчета гласува за БСП. Иде ли края на бялата раса

fallback