Общ преглед

 

Супербурята Санди, носеща ветрове със скорост 130 км/ч, уби най-малко 17 души в седем щата, остави без електричество над 6 милиона домове и бизнес обекти от Южна и Северна Каролина до Охайо и спря президентската кампания една седмица преди изборния ден, предаде Асошиейтед прес.

Американският президент Барак Обама обяви щата Ню Йорк за зона на "голямо бедствие", предаде Би Би Си. Това дава възможност щатът да получи федерална помощ за ликвидиране на последиците от природната стихия.

Още по темата

За загинали се съобщава в щатите Ню Йорк, Ню Джърси, Западна Вирджиния, Кънектикът, Пенсилвания и Мериленд. Смъртни случаи има и от токови удари и пътни произшествия вследствие на бурята.

В Канада също е загинала жена, след като е била ударена от летящи отломки в Торонто, съобщават от полицията.

Бурята остави без ток 6,5 млн. души по източното крайбрежие на САЩ, съобщи Си Ен Ен.

Общият брой на жертвите на Санди, включително и в страните от Карибския басейн, надхвърли 70 души.

Ню Йорк е сред най-тежко пострадалите градове. В Батъри парк на южния край на Манхатън бяха регистрирани рекордно силни ветрове и 4-метрови приливни вълни, като морска вода е проникнала и в метрото.

„Системата на метрото в Ню Йорк е на 108 години, но досега никога не сме се сблъсквали с такава разрушителна стихия, каквато ни връхлетя през изминалата нощ“, каза шефът на транспорта в града Джоузеф Лота.

Огромен пожар пък унищожи близо 50 жилища в нюйоркския квартал Куинс, който беше силно наводнен в резултат на урагана Санди, съобщиха Франс прес и Ройтерс, като се позовават на местните власти.
 
Поради наводненията пожарникарите бяха силно затруднени да овладеят огнената стихия, заяви говорител на нюйоркската противопожарна служба. Няма сведения за човешки жертви. Причините за пожара се разследват.

Властите в окръг Берген в щата Ню Джърси провеждат масова евакуация на хората поради рязкото повишаване нивото на водата. Предполага се, че това е станало след скъсване на дига. Засега няма данни за жертви и пострадали в засегнатите градове Мунаки, Литъл Фери и Карлстад.

В понеделник американските власти съобщиха, че проблемите, предизвикани от урагана, може да засегнат до 50 милиона души в гъстонаселените райони в източните части на страната. Лошото време ще продължи вероятно до средата на деня във вторник местно време.

Както съобщи агенция Блумбърг, загубите на икономиката на САЩ от удара на стихията може да надхвърлят 20 милиарда долара, а загубите на застрахователните компании – до 10 милиарда долара.

Уолстрийт е затворен за втори ден и американските борси съобщават, че ще изпробват планове за действие при извънредни обстоятелства, за да гарантират, че търговията ще се възобнови възможно най-скоро тази седмица, след като ураганът Санди удари Източното крайбрежие, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Обама цяла нощ е следил развитието на ситуацията във връзка със супербурята Санди, предаде Франс прес, като се позова на представител на Белия дом.

Президентът е разговарял неколкократно с кмета на град Ню Йорк Майкъл Блумбърг, с губернатора на щата Ню Йорк Андрю Куомо и с губернатора на щата Ню Джърси Крис Кристи. По-късно днес президентът ще участва в ново кризисно заседание, посветено на ситуацията със Санди.

Заради невижданата стихия Обама отмени вчера и днес прояви от предизборната си кампания в навечерието на президентските избори на 6 ноември.

Опонентът на Обама - Мит Ромни, също отмени предизборни прояви заради Санди. Любопитното е, че губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи е едно от доверените лица на Ромни. Кристи не пестеше критиките си по адрес на Обама по време на предизборната кампания.

Сега обаче пред телевизия Ем Ес Ен Би Си той подчерта, че "Обама е бил невероятен, дал му е личния си телефонен номер в Белия дом и му казал да му се обади, ако има нужда от нещо във връзка с кризата, породена от Санди". Тогава Кристи е помолил президента да обяви колкото се може по-бързо състояние на голямо бедствие в районите, засегнати от стихията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase