Сафия Фаркаш с три от децата си, 1986 година. Снимка: архив, Reuters

На 20 октомври 2011 година либийският лидер Муамар Кадафи беше заловен и убит от бунтовниците. За семейството му последващите дни и месеци очаквано не бяха никак леки. Каква е тяхната съдба проследяват от Би Би Си.

Жена му Сафия Фаркаш, майка на 7 от 8-те биологични деца на полковника, прекара последната година в Алжир. Там тя получи убежище по хуманитарни причини.

Сафия е в тази държава от 29 август 2011 година, когато съпротивата срещу режима на Кадафи превзе Триполи. Предполага се, че жената на диктатора е настанена в охраняема вила в град Стаоуели, близо до столицата Алжир.

Фаркаш има строга заповед от страна на алжирското правителство да прави публични изявления и да участва под каквото и да е форма в либийските политически дела.

Ако развоят на бунта в Либия беше в полза на режима, по всяка вероятност най-големият син на Муамар Кадафи – Мухамад щеше да прекара голяма част от лятото в Лондон. Все пак той беше ръководител на Либийския олимпийски комитет и щеше да оглави либийската делегация на Олимпийските игри.

Вместо това Мухамад вече година е в Алжир, бягайки от мъстта на бунтовниците в родната си страна. Въпреки че е част от клана Кадафи, той не е обвиняван, че е участвал в кървавите опити на баща си да се задържи на власт. Трябва да се отбележи, че Мухамад Кадафи не е подведен под отговорност от Международния наказателен съд за жестокостите по време на бунта.

За разлика от брат си Сейф ал Ислам, срещу когото са повдигнати обвинения от гореспоменатия съд в престъпления срещу човечеството. Сочен за бъдещ приемник на управлението на Джамахирията, той беше лице на борбата на режима срещу опозицията. И същата тази опозиция, която свали Муамар Кадафи от власт, сега настоява Сейф ал Ислам да бъде съден в родината си.

Докато този правен спор се уточнява, висшистът икономист вече 11 месеца лежи в затвор в планинския град Зинтан.

Друг от синовете на Муамар Кадафи – Саади, съумя да се измъкне от народния гняв и избяга в Нигер, където беше настанен в самостоятелен държавен пансион. Правителството на Нигер отказва категорично да екстрадира Саади въпреки настоятелните искания от страна на новата либийска власт.

Като началник на специалните част на армията на баща му бившият футболист (играл в италианското първенство, но хванат с допинг) неизбежно би получил смъртна присъда.

Появи се информация, че Саади Кадафи е опитал да влезе нелегално в Мексико под фалшиво име. Местните власти обаче разкрили схемата и предотвратили бягството.

За Ханибал, който е петият син на Муамар и Сафия Кадафи, се предполага, че е бил част от конвоя, прехвърлил голяма част от клана в Алжир. Обучен мореплавател, той ръководеше лично защитата на южната част на Триполи.

Ханибал често попадаше под светлините на прожекторите със своя  разюздан начин на живот. Веднъж беше арестуван да шофира Порше-то си пиян по Шанз-Елизе след среднощен запой.

Една от най-големите изцепки обаче определено е скандалът в Швейцария, при който нападна двама свои прислужници по време на престой в хотел. Ханибал беше арестуван, което доведе до ответна реакция от Триполи – двама швейцарски бизнесмени бяха задържани, а Либия наложи петролно ембарго на Швейцария.

Дъщерята на полковника Айша Кадафи също успя да избяга в Алжир заедно с майка си и част от братята си. 3 дни след пристигането си Айша роди момиченце, което беше кръстено на баба си Сафия.

Въпреки усилията на алжирското правителство „да запуши” устата на Айша, тя даде интервю за сирийски телевизионен канал, в което призова за „въстание” срещу новата власт в Либия. Освен това нае израелския адвокат Ник Кауфман, който да поиска от Международния наказателен съд разследване на смъртта на баща й.

Либийски медии обявиха, че в наскоро състоялия се футболен двубой между Алжир и Либия Айша подкрепяла алжирските национали, защото либийският отбор „не представлявал нейната държава”.

Дълги години Муамар Кадафи твърдеше, че осиновената му дъщеря Ханаа е била убита при американските бомбардировки над Триполи през 1986 година. След революцията обаче все повече се засилват спекулациите, че Ханаа е жива.

Сред документите, намерени в резиденцията на полковника след преврата, има медицински картони и дори сертификат от курс по английски език на името на Ханаа Муамар Кадафи, издадени години след атаката от 86-та.

Източници от Либия са категорични, че Ханаа е квалифициран доктор и дори е работила в Медицинския център на Триполи в последните няколко години.

Съдбата й след революцията е неизвестна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase