В Италия разбиха банда за кражби и незаконна търговия с коли под наем. Снимка: архив, Reuters
fallback

Пътната полиция във Витербо със съдействието на полицейските служби на България, Румъния и Германия разби международна банда за присвояване и незаконна търговия с автомобили под наем, съобщиха местни медии.

Операцията с кодово название "Реката", продължила повече от година под ръководството на прокуратурата, е приключила с арестуването на 12 души, като още едно лице се издирва в България, а други 11 са включени в списъка на разследваните, съобщи БТА.

Началото на операцията е поставено през август миналата година с конфискуването на лек автомобил по сигнал на доверен източник на полицията. Посредством електронно наблюдение и подслушване на мобилни телефони са установени всички незаконни действия на бандата.

Нейните куриери са потегляли от Рим с редовни полети до Германия, Белгия, Испания и Франция. Там наемали законно леки автомобили от най-известните в бранша европейски фирми с предпочитания към коли с мощни двигатели от така наречената средно висока класа. Куриерите са откарвали наетите автомобили в Италия, където те са били "изпирани" и продавани. В някои случаи бандата е действала по обратния път - колита са наемани в Италия и прехвърляни в Германия, Румъния и България.

Процедурата по "изпирането" се осъществявала на два етапа. Вкараните в Италия автомобили най-напред са били "клонирани", тоест снабдявани с регистрационни номера, документи и номера на шасито, идентични с тези на коли, които законно са в движение в други страни от ЕС. След това се пристъпвало към пререгистриране на колите, които се превръщали в "италиански", за да могат свободно да се продават като употребявани автомобили. Голямата част от така легализираните автомобили са продадени в Рим, Неапол и сицилианския град Агридженто, което обяснява и връзките на бандата с елементи от организираната престъпност в областите Кампания и Сицилия.

Трафикът е продължил поне две години и по предварителни изчисления оборотът за периода е около 6 милиона евро. До момента са конфискувани 25 коли на обща стойност повече от милион евро.

Бос на бандата е 39-годишен италианец с инициали В.Ф., който в момента на арестуването е шофирал произведен по поръчка автомобил, взет под наем в чужбина. Арестуван е също неговият брат А.Ф., който е отговарял за международните трансфери на куриерите. В ареста е и 33-годишната румънка М.Ц., която била дългогодишна съдружница на боса в различни престъпни начинания, преди да стане негова любовница.

Централата на бандата е във Витербо, административен център на едноименната провинция в областта Лацио.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

kireza

преди 11 години

АААА НЕ СИ ПРАВ,И 20 СМ СА МНОГО!СЕГА ИМА ТАКИВА "НАСОЧЕНИ" МИКРОФОНИ ЧЕ И ШЕПОТА ИМ ЩЕ ЧУЕШ....:)))))))))))

1

ГЛУПЦИ

преди 11 години

АБЕ ЗА ТАКЪВИ РАБОТИ ПО ТИЛИФОНА ГОВОРИ ЛИ СЕ БЕ ?! НИКАКЪВ ТИЛИФОН ,НИКАКЪВ СКАЙП ,ЕМЕЙЛ,ФЕЙС И ПР. !!! ВСИЧКО СТАВА УХО В УХО ОТ 20 СМ. РАЗСТОЯНИЕ !

fallback