Снимка: БТА

Днес влаковете в Белгия няма да вървят, предаде ИТАР-ТАСС. Причината е 24-часова стачка в железниците.

Спрени са всички влакове, дори скоростните, които свързват Брюксел с Париж и с Лондон, пише БТА. Профсъюзите искат преразглеждане на реформата за жп транспорта, предвиждаща да се преразпредели управлението на железниците. От там се опасяват, че преструктурирането ще доведе до съкращаване на работни места.

Пътниците, които имат билети за влаковете "Евростар" /Лондон-Брюксел/ в часовете на стачката, ще имат няколко възможности. Едната е да презаверят билетите си за друга дата, друга е да потърсят парите си обратно в срок от два месеца. Онези, които непременно желаят да пътуват по тази линия в деня на стачката, ще могат да хванат влак от гарата в Лил, Франция. За клиентите на влаковете "Талис" между Амстердам, Кьолн, Брюксел и Париж няма никакви възможности, освен да отложат пътуването си или да потърсят парите си обратно, а днес да използват самолет или автомобил.

Белгийската железопътна компания SNCB дължи на държавата повече от 4 милиарда евро. Сериозен проблем е износването на подвижния състав, средната възраст на който е над 25 години, а на някои локомотиви - над 50. Една от целите на реформата е това положение да се промени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase