Майкъл Лин, който е подвел множество ирландци и англичани, че ще им построи апартаменти в курорти в България.Снимка: архив, Булфото
fallback

Укриващият се от правосъдието ирландски адвокат Майкъл Лин, който е подвел множество ирландци и англичани, че ще им построи апартаменти в курорти в България, е получил разрешително да живее в Бразилия, пише днес ирландският вестник "Индипендънт".

Срещу Лин са повдигнати десетки обвинения за измами. Той е избягал от Ирландия преди пет години, като е дължал над 80 милиона евро на няколко финансови институции. Освен това множество инвеститори са изгубили пари, след като са се опитали да купят недвижимо имущество в България, Португалия, Словакия и Унгария с посредничеството на неговата компания.

Срещу него има международна заповед за арест, но според вестника той не може да бъде задържан, докато е в Бразилия, тъй като Ирландия няма с нея спогодба за екстрадиране. Адвокатът е използвал раждането на своя син, за да си осигури постоянна бразилска виза.

След като изчезва през декември 2007 г., Майкъл Лин отпътувал първоначално за Португалия и Унгария.

Но негов бивш съдружник, консултантът му по недвижимо имущество в България Осман Октай, казал, че още тогава Лин е говорил за бягство в Южна Америка.

По-късно Лин успокоявал инвеститорите, че ще направи всичко необходимо да си получат обратно парите или да получат собствеността, за която са платили. Но според потърпевши, цитирани от вестника, между които ирландец, който е платил 48 хиляди евро за апартамент в българския ски курорт Банско, Лин така и не е изпълнил обещанието.

Вестникът пише също, че и след преместването на семейството на Лин в Бразилия съпругата му продължава да върти бизнес в Източна Европа, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback