Барак и Мишел Обама в шоуто на Ей Би Си. Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че "без никакво съмнение" нападението срещу американското консулство в либийския град Бенгази, при което бяха убити посланикът и още трима американски служители, не е било само акция на разгневена тълпа, а признак за екстремизъм в страните, където липса стабилност.

Това е първото му подобно изявление, откакто Белият дом окачестви миналата седмица нападението като "терористична атака", съобщи Асошиейтед прес.

Първоначално президентството твърдеше, че става дума за спонтанна проява на протест срещу филма, осмиващ пророка Мохамед.

Още по темата

Обама направи изявлението по време на запис на интервю за дневното ток шоу на телевизия Ей Би Си, в което участва заедно с първата дама Мишел. Интервюто, в което се засягат политически и лични теми, ще бъде излъчено по-късно днес. Според Ройтерс с него Обама се опитва да спечели жените избирателки. През 2008 г. жените от средната класа бяха един от основните фактори в победата му на президентските избори.
Сегашната му кампания също е насочена към тях, засягайки социални теми като контрола над раждаемостта или правата на жените на здравеопазване.

Семейство Обама донесоха на водещите на шоуто, между които са журналистката Барбара Уолтърс и холивудската икона Упи Голдбърг, много подаръци като салфетки от плат от Белия дом, топки за голф, бонбони и бутилки от бирата, която президентът сам произвежда.

Обама, който днес ще произнесе реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, заяви също в интервюто, че насилието, предизвикано от филма "Невинността на мюсюлманите", е неприемливо. "Най-добрият начин да се маргинализира подобен начин на изразяване, е като се пренебрегне", посочи той и добави,че преобладаващото мнозинство от мюсюлманите в САЩ не представляват заплаха за страната. "Те искат същите неща като всички останали: възможности, децата им да учат, да имат работа, искат мир. Но в арабско-мюсюлманския свят съществуват и екстремистки тенденции", допълни Обама.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase