Първият самолетоносач на китайската армия. Снимка: Reuters
fallback

Китайската Народноосвободителна армия получи в неделя своя първи самолетоносач - възстановен бивш съветски кораб. Това съобщи държавният печат, предаде Франс прес. В тази връзка агенцията напомня за напрежението в Източнокитайско море, предизвикано напоследък от териториални разногласия.

Церемонията по включване на самолетоносача в китайските военноморски сили се състоя в североизточното пристанище Далян.

На бившия съветски кораб, кръстен някога "Варяг", след дълго преоборудване в китайски док бе издигнато държавното знаме на КНР, а също така флаговете на Народноосвободителната армия и на военноморския флот. Влизането му в строя ще стане по-късно, съобщи англоезичният вестник "Глобал таймс", без да добави уточнения.

Напрежението в Азиатско-Тихоокеанския регион се засили напоследък, след като Китай потвърди решимостта да брани териториалните си претенции пред Япония, Виетнам и Филипините.

Пекин реши също да отмени насрочена церемония по повод 40-ата годишнина от нормализирането на отношенията между Китай и Япония. Необитаемият архипелаг Сенкаку в Източнокитайско море, наричан в Китай Дяоюй, още от 70-те години на 20 век е ябълка на раздора между двете най-мощни икономики в Азия, припомня АФП.

Регионални сили като САЩ и Япония приканиха Китай да обясни защо има нужда от бившия съветски кораб, който купи от Украйна през 1998 г. Миналата година Пекин потвърди намерението си да модернизира стария самолетоносач, като изтъкна, че корабът няма да заплашва съседните страни и ще бъде използван за обучение и научни изследвания.

Китайската Народноосвободителна армия - най-голямата в света, е изключително дискретна, що се отнася до програмите й за отбрана, щедро финансирани с растящи темпове благодарение на стабилното икономическо развитие на страната.

През май Пентагонът посочи в доклад, че Пекин ще вложи огромни средства в модернизация на своите военновъздушни сили, подводниците, противокорабните и противосателитните си оръжия.

Те може да бъдат използвани, за да се спре достъпът до стратегически зони като южната част от Източнокитайско море, се твърди в документа, според който Пекин изразходва за отбрана между 120 и 180 милиарда долара, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Мамантос

преди 11 години

Дано Поднебесната по-скоро да смаже сатанистите от САЩ, Англия и Израел!

25

Анонимен

преди 11 години

ще нацвъкат кухи отстанали технологично гемии

24

до ибряма

преди 11 години

ибряме ибряме , *** си като почти всеки мюсюлманин ,това ви е присъщо !ще ти кажа една тайна ,този китайски самолетоносач не се задвижва от ядрен реактор ,задвижва се от парни турбини ! и самолети си няма защото всичко копираха от руснаците ама вече не могат путин затегна контрола ,ама вие тютюнджиите от къде да го знаете фесове неграмотни ?!

fallback