Във Франция са засилени мерките за сигурност. Снимка: БТА

Френската полиция попречи на мюсюлмански активисти да проведат в събота неразрешени от властите демонстрации в различни градове, предаде ИТАР-ТАСС. Задържани са 35 души.

В столицата и големите градове са въведени засилени мерки за сигурност. Като цяло обаче денят е преминал без големи инциденти, съобщи френското министерство на вътрешните работи.

Нарастващото недоволство на мюсюлманската общност се дължи на публикуването на карикатури на пророка Мохамед във френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо". Напрежение преди това създаде и американският антиислямски филм "Невинността на мюсюлманите".

В Париж, където днес се очакваха неразрешени прояви на мюсюлмански активисти, бяха мобилизирани допълнителни полицейски сили, предаде БТА. Повишени мерки за сигурност имаше и в други градове.

В Лил, Северна Франция, полицията попречи на опит да бъде проведена непозволена демонстрация в знак на протест срещу "провокациите против исляма".

Опити за организиране на подобни неразрешени протести имаше и в Марсилия. Министерството на вътрешните работи на Франция приветства отговорното поведение на мюсюлманите и изрази задоволство, че призивите за въздържаност са били чути.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase