Протестите в грузинската столица Тбилиси. Снимка: Reuters

Уличните протести срещу издевателствата над затворници в Грузия ескалираха днес в грузинската столица, разпалвайки още по-голям гняв срещу правителството преди приближаващите оспорвани парламентарни избори, предаде Асошиейтед прес.

Два дни след като телевизионните станции излъчиха видеокадри, показващи как надзиратели бият затворници и се гаврят с тях, насилвайки ги с палки и дръжки на метли, хиляди грузинци се събраха пред вътрешното министерство и Гълданския затвор, където са ставали издевателствата.

Още по темата

Демонстрантите, някои носещи метли, поискаха оставката на вътрешния министър Бачано Ахалая.

Президентът Михаил Саакашвили се опита да потуши напрежението, като прие оставката на министър Хатуна Калмахелидзе, отговаряща за местата за изтърпяване на наказанията, и смени персонала на затвора.

Но нестихващият обществен гняв заплашва да навреди на партията му на парламентарните избори на 1 октомври и да увеличи подкрепата за опозиционната коалиция "Грузинска мечта" на милиардера Бидзина Иванишвили.

Иванишвили, най-богатият човек в Грузия, който продаде огромните си бизнес активи в Русия, за да влезе в грузинската политика, коментира, че видеото е потвърдило отдавнашните му подозрения за бруталността на грузинските власти.

Прокуратурата издаде 12 заповеди за арест на затворнически служители, а Саакашвили обеща, че виновниците ще получат най-сурови наказания. Грузинското вътрешно министерство обаче обвини политическите противници на Саакашвили, че са платили на надзирателите да инсценират издевателствата, които да бъдат заснети от човек, в близки отношения с Иванишвили. Опозиционният лидер отхвърли обвинението като абсурдно.

Представителството на ЕС в Тбилиси разпространи днес изявление, в което настоява за пълно разследване на всички факти и възможни нарушения на правата на затворници и за изправяне пред правосъдието на всички виновни, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase