Продължават протестите срещу филма "Невинността на мюсюлманите". Снимка: Reuters
fallback

Двама демонстранти загинаха днес в Пакистан при протести срещу антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", предаде Франс прес, като се позова на представители на властите.

Един човек загина, а двама бяха ранени при престрелка между полицията и участници в протест в размирната северозападна част на страната. 44-годишен мъж, тежко ранен вчера при демонстрация в южния град Карачи, е починал днес в болница.

В цял Пакистан днес има протести срещу американския филм.

Oще по темата

В Йемен стотици студенти протестираха срещу филма в университета в Сана. Те призоваха да се експулсира посланикът на САЩ и да се бойкотират американските стоки.

Демонстрацията премина без инциденти за разлика от тази в четвъртък, при която четирима души бяха убити при опит да нападнат посолството на САЩ в столицата на Йемен.

В изявление демонстрантите отхвърлиха присъствието на допълнителни морски пехотинци, изпратени да защитават посолството на САЩ, чието пристигане бе признато снощи от йеменски високопоставен представител.

Официалният източник заяви, че това присъствие ще е ограничено и временно в отговор на декларация на парламента, в която се отхвърля всякакво чуждестранно военно присъствие в страната.

Индонезийската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне стотици демонстранти, които протестираха срещу антиислямския филм пред посолството на САЩ в Джакарта, предаде Ройтерс.

Един полицай бе ранен от хвърлени камъни, а няколко демонстранти бяха задържани. Протестиращите изгориха американско знаме.

Индонезия е светска държава, но има най-многобройното мюсюлманско население в света. Общото й население е на четвърто място в света и съдържа значителни малцинства от индуисти, будисти и християни.

Иран ще преследва автора на антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите", предаде Ройтерс, като се позова на първия вицепрезидент Мохамад Реза Рахими.

"Правителството на Ислямската република осъжда този неуместен и обиден филм. То несъмнено ще преследва този виновен човек, който обиди 1,5 милиарда мюсюлмани по света", каза Рахими.

55-годишният християнин копт от египетски произход Накула Басели Накула, който живее в Калифорния и е продуцент на аматьорския филм, бе разпитан в събота от американската полиция и след това не се върна у дома.

Иранска религиозна фондация обяви вчера, че увеличава от 2,8 милиона на 3,3 милиона долара наградата за главата на Салман Рушди, въпреки че писателят няма нищо общо със скандалното видео. Рушди бе осъден на смърт през 1989 г. от основателя на Ислямската република аятолах Рухола Хомейни заради своя роман "Сатанински строфи", възприет като обиден за пророка Мохамед.

Ръководството на мюсюлманската общност в Белгия призова в писмено изявление днес за запазване на спокойствие и за уважение между представителите на различните култури в страната.

Изявлението, цитирано от местните медии, бе разпространено, след като в последните дни при протести срещу филма "Невинността на мюсюлманите" в Белгия бяха арестувани 260 души.

Мюсюлманите в Белгия са около шест процента от населението по данни от университетско проучване, извършено през 2008 година. За района на Брюксел мюсюлманското малцинство съставлява една четвърт от жителите на столицата, посочва БТА.

В призива се посочва, че всяка форма на протест следва да бъде съобразена със закона и да не нарушава обществения ред. Допълва се, че насилието ражда насилие, като мюсюлманите са приканени да не отвръщат на провокацията на филма, определен като богохулство. Свободата на изразяване е основно право при демокрацията, но то трябва да бъде използвано с разум, пише още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 11 години

neka hvarchat HRISTIANSKI GLAVI !

9

ПЕШО КРИВИЯ

преди 11 години

НАИ ИЗОСТАНАЛИЯ ,НАИ НЕ ЦИВИЛИЗОВАНИЯ , НАИ АБОРИГЕНТСКИЯ СВЯТ-МЮСЮЛМАНСКИЯ ИМА НАИ МНОГО ПРИТЕНЦИИ СПРЯМА НАИ ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТРАНИ-ЕВРОПА И САЩ?!ТЕЗИ АБОРИГЕНИ МОГАТ МНОГО ДА ИСКАТ И ВИКАТ КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕХНИТЕ ПРАВА НО КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ПРАВАТА НА НЕ МЮСЮЛМАНИ -ТО ТЕ НЕ СА ХОРА И ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ.ПРИМЕР -МНОГО СЕ НЕДОВОЛСТВА ОТ ИЗРАЕЛ НО ЗА ПРАВАТА НА КЮРДИТЕ НИТО ЕДИН МЮСЮЛМАНИН И ДУМА НЕ КАЗВА?ВСЪЩНОСТ МЮСЮЛМАНИТЕ СА ТАКИВА СПОРЕД ТЯХ САМИТЕ СИ ,НО НЕ И СПОРЕД САМИЯ МОХАМЕД.

8

AZ

преди 11 години

Добре де. Пишете за всякакви протести - Арабския свят, Русия, Китай ... . Защо не се намери един журналист да напише за арестуваните 10ки протестиращи в Ню Йорк "Окупирай Уолстриит" ?????Толкова яко ли са ви хванали за топките ??

fallback