Салафити протестират в Аман, Йордания. Снимка: Reuters

Изпълнените с насилие протести в арабския свят срещу неизвестен филм, разобличаващ исляма, могат да се разглеждат като израз на нарастващото влияние на салафитите, които са готови да се мобилизират заради защита на вярата и които се радват на нова свобода, пише Франс прес.

Арабската пролет позволи на тези групи, привързани към идеята за завръщане към корените на своите набожни предшественици и сред които само малка част са за прибягване към насилието, да излязат на преден план, по-специално в Либия, Тунис и Египет.

Салафитите имат желанието да установят ново съотношение на силите на улицата, като използват за претекст разобличаването на атаките срещу вярата, казва Жан-Пиер Филию, преподавател по политически науки в Париж.

Преди всичко саудитските религиозни телевизии допринесоха за разпространението на салафитските идеи в арабските страни в последните 20 години.

Но докато салафитите бяха потиснати в няколко арабски страни, други страни ги подкрепяха негласно, за да разделят ислямистите и да отслабят по-специално Мюсюлманските братя, смята Башир Нафи, главен експерт в изследователския център на Ал Джазира, базиран в Катар.

А някои режими си служат все още със салафитското "плашило", преди всичко сирийската власт, която е изправена срещу народен бунт и преувеличава присъствието на салафитите сред въоръжените бунтовници, казват специалистите.

"Техните политически речи си остават често пъти в зародишен стадий и техен приоритет е социално-религиозната реформа“, казва Стефан Лакроа, автор на книги за салафитите, сред които "Саудитските ислямисти, един пропуснат бунт".

Според Филию понятието салафизъм е използвано преди всичко, за да се направи разлика между ислямистите, подкрепяни от Саудитска Арабия, от една страна, и Мюсюлманските братя, от друга страна. Днес Катар е толкова ангажиран с Мюсюлманските братя, както Саудитска Арабия подкрепя салафитите, смята той. Подложени на репресии при режима на Муамар Кадафи, либийските салафити накараха да се заговори за тях след разрушаването на мюсюлмански мавзолеи и някои от тях се обединиха във въоръжени групи.

Либийска радикална салафитска организация, наречена Катибат Ансар аш Шариа /Бригада на последователите на шериата/, е сочена с пръст от местните медии като отговорна за нападението миналия вторник вечерта срещу американското консулство в Бенгази, при което загинаха четирима американци, сред които и посланикът. Тази група обаче отрича да носи отговорност.

Нападането беше извършено по време на протест срещу филма "Невинността на мюсюлманите", откъси от който бяха разпространени в интернет и който възпламени протестите в редица мюсюлмански градове, защото беше сметнат са обиден за исляма.

В Тунис полицията разпръсна миналата сряда няколкостотин салафити, протестиращи пред американското посолство срещу филма.

Преследвани от сваления режим на Зин ал Абидин бен Али, салафитското движение в тази страна се състои от две основни течения - проповедниците, които отхвърлят насилието, и джихадистки клон, отговорен за неотдавнашните сблъсъци, насочени срещу културни прояви, смятани за противни на исляма.

Повечето от арабските салафити са по-склонни да насърчават изблиците на гняв в страните, където не са вплетени в политическата игра, като например Тунис или Либия, подчертава Стефан Лакроа.

За сметка на това в Египет, където част от салафитите са интегрирани в политиката, те бяха принудени да мерят приказките си, добавя той.

Салафитите нахлуха зрелищно на политическата сцена в Египет, като спечелиха 25 процента от местата на парламентарните избори миналата зима. Така те заеха втора позиция след Мюсюлманските братя.

Според Башир Нафи възходът на властта на салафитите е само преходен феномен. Свободата и демокрацията ще им върнат тяхната действителна тежест.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase