Снимка: Reuters
fallback

Гръцката агенция за приватизация най-сетне се задейства с раздържавяването на някои от най-апетитните държавни активи, предаде Ройтерс.

Агенцията е одобрила 4 компании, сред които катарската Diar Real Estate и британската London and Regional Properties, които да продължат в наддаването за бившето международно летище край Атина Хеленикон.

В момента също така се прави финална оценка на обвързващите оферти, подадени от няколко компании с интерес към 90-годишния договор за наем на медийния център в Атина, който беше изграден за Олимпиадата от 2004 г. и в момента е търговски център.

Гръцката агенция призова и кандидат-купувачите на държавната газова компания DEPA да подадат необвързващи оферти.

Продажбата на активи и концесиите на държавна собственост бяха едно от ключовите условия за отпускането на международна спасителна помощ за Гърция, припомня агенцията.

Досега обаче страната е набрала под 2 млрд. евро от раздържавяване на активи и сериозно изостава от целта да повиши приходите си от приватизация до 19 млрд. евро до края на 2015 г.

В последните месеци приватизационните процеси на практика бяха блокирани заради политическата криза в южната ни съседка. Почти два месеца отне сформирането на правителството, а впоследствие се наложи да бъде назначен и нов ръководен екип на органите по приватизацията.

Новите шефове на институцията смятат, че ще успеят да постигнат целите за приходите от приватизацията до края на 2015 г., но за тази година не очакват повече от 300 млн. евро. Те вероятно ще дойдат от сделката за медийния център в Атина, както и от продажбата на държавната лотарийна компания, които се очаква да бъдат приключени до края на настоящата година.

Първата голяма приватизационна сделка – за DEPA, се очаква да бъде сключена в началото на 2013 г. Също тогава се очаква да приключи продажбата и на апетитни туристически имоти на островите Корфу и Родос.

Гръцката приватизационна агенция вероятно ще отложи продажбата на държавната хазартна компания ОРАР, която е една от най-големите в цяла Европа. Институцията изчаква Европейската комисия да се произнесе по разследването, което започна заради монополното положение на компанията на гръцкия пазар на спортни залагания.

Агенцията припомня, че миналата седмица Гърция премахна основната пречка пред приватизацията на публичните дружества, като отмени законовото изискване държавата да притежава миноритарни дялове в редица публични дружества. Това отблокира продажбата не само на ОРАР, но и на държавната електрическа компания - Hellenic Petroleum, както и на пристанищата.

Всичко за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 11 години

Вай,вай,вай !Значи скоро няма да имам грък- ратай !Вай ,вай,вай !Гъркът продължава сиртаки да играй !

45

Радка Пиратка - 51Ма

преди 11 години

Радка Пиратка - 51Марк =============================================================Съмнявам се, твоята да заработва толкова много в хоризонтално положение в Гърция.Не забравяй,че заради кризата всички компаньонки ни принудиха доброволно да правим съботници!

44

Анонимен

преди 11 години

На гърците им намазаха филиите със зехтин...сега ще започнат едни възвратно-постъпателни движения или иначе казано-голЕмо ЛАШКАНЕ ще падне....Ама дали ще изплашиш кучето с кокал,не се знае...хаха...

fallback