Снимка: Булфото

Пратка български оръжия за Мали, купени още от сваления по-рано тази година от власт президент Амаду Тумани Туре, са блокирани от края на юли в Гвинея. Решението е взето съгласувано заедно с останалите страни от Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), предаде Франс прес.

"Не зная още за какви точно оръжия става въпрос, но забележете, че това са военни оръжия, произведени в България. (Те са) пристигнали в (столицата) Конакри на 27 юли 2012 г. на борда на кораб под турски флаг", съобщи днес държавният министърза отбраната Абдул Кабеле Камара, пише БТА.

След като гвинейските власти били уведомени за пристигането на плавателния съд, президентът Алфа Конде се свързал със своите колеги от ЕКОВАС и тогава било взето решение корабът да бъде приет, обясни Камара. "Имаше наистина много контейнери в кораба и транспортните и другите разходи са поети от ЕКОВАС", уточни той.

Камара допълни, че гвинейските власти са задържали оръжията и ги пазят, тъй като междувременно режимът в Мали е бил сменен и те вече не са знаели кой ще ги получи, ако бъдат изпратени в съседната страна.

Офицерът от запаса Амаду Тумани Туре, който управляваше Мали от десет години, бе свален с военен преврат на 22 март тази година по-малко от шест седмици преди насрочени президентски избори, на които той не се бе кандидатирал.

Пучистите обвиниха Туре в некомпетентност в борбата срещу туарегските бунтовници и ислямистките групировки в северната част на страната. Последните обаче се възползваха от преврата и на практика овладяха напълно Северно Мали до началото на април. Впоследствие ислямистите изместиха бившите си туарегски съюзници и контролират сами тази част на страната.

На 1 септември те дори превзеха стратегическия град Дуенца, в Централно Мали, докъдето вече достигат се разпростират техните владения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase