Снимка: Reuters

Израелската прокуратура се отказа от искането провиненията на бившия министър-председател Ехуд Олмерт да бъдат квалифицирани като "морална низост", което би го лишило за седем години от възможност да се върне в политиката, предаде ДПА.

Изненадващото решение беше взето на заседание на окръжния съд в Ерусалим по дело срещу Олмерт, който през юли беше признат за виновен в злоупотреба с доверие. Прокуратурата настоя бившият премиер да бъде осъден на шест месеца обществено полезен труд и на една година затвор условно.

Но тя не поиска провиненията му да бъдат квалифицирани като "морална низост" - определение, което според закона би му попречило да се занимава с политика в продължение на седем години.

 Съдът само изслушва доводите на защитата и обвинението. Адвокатите на Олмерт настояват, че използването на термина "морална низост" е несъстоятелно в случая, тъй като клиентът им вече не е обществена личност и е готов да се откаже от изгодите,които получава от държавата като бивш министър-председател. През юли той беше признат за виновен в злоупотреба с доверие, но беше оправдан по две по-сериозни обвинения в корупция.

Оправдаването му предизвика спекулации, че Олмерт, който беше принуден да напусне премиерския пост заради обвинения, може да се опита да се върне в политиката начело на центристка партия на следващите избори, които трябва да бъдат произведени до октомври 2013 г. Срещу него се води и друго дело по обвинения в корупция във връзка със скандал с недвижими имоти в Ерусалим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase