Общ преглед

Явлението "Синя Луна" беше наблюдавано през изминалата нощ.То няма общо с цвета на Луната, а се отнася до периодичността на фазите й.

Така се нарича второто пълнолуние в един и същи месец. Явлението е сравнително рядко. Предишната "Синя Луна" беше през март 2010 г., а следващата ще е чак през юли 2015 г.

Комбинация от две пълнолуния за един месец се случва веднъж на около две години и половина.
Защо явлението се нарича Синя Луна, никой не може да каже.

Определено името не се дължи на цвета. Той не се променя, освен ако случайно в района няма изригване на вулкан. В такъв случай Луната може да се оцвети в различен цвят,тъй като е известно, че пепелта в небето създава визуални ефекти със светлината от Слънцето и Луната.

Когато изригва вулканът Кракатау в Индонезия през 1883 г. и пепелта достига до горните слоеве на атмосферата, Луната изглеждала синя в цял свят две години, а Слънцето - лавандулово.

Според НАСА ключът към синкавата Луна е изобилието на частици във въздуха, които да са малко по-широки от дължината на вълната на червената светлина (0,7 микрона). Това е рядкост, но вулканите понякога образуват подобни облаци, както и горските пожари, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase