Ураганът Айзък достигна бреговете на Луизина със скорост 130 км/ч. Снимка: Reuters
fallback

Ураганът Айзък достигна бреговете на Югоизточна Луизиана със силни ветрове и пороен дъжд по крайбрежието на залива, съобщи Националният център за наблюдение на ураганите, цитиран от Ройтерс. Силата на вятъра достига 130 километра в час, уточнява центърът.

Ураганът се намира на около 140 километра източно от град Ню Орлиънс, щата Луизиана.  3000 души от националната гвардия са разположени по бреговата ивица, а в самия град те са близо 700. „Готови сме да посрещнем бурята. Официално влязохме в битка и Ню Орлиънс е на фронтовата линия“, заяви кметът Мич Ландрю, цитиран от БНР.

Oще по темата

Ройтерс отбелязва, че Айзък ще бъде първият важен тест за струващата милиарди долари система за защита от наводнения на Ню Орлиънс, която бе изградена, след като ураганът Катрина опустоши града точно преди седем години.

На 29 август 2005 година Катрина връхлетя крайбрежието на Луизиана с ветрове със скорост 205 км в час и предизвика наводнения, при които загинаха над 1800 души. Материалните щети надхвърлиха 80 милиарда долара.

Има съществена разлика между двете събития, каза обаче Кен Холдър от американския инженерен корпус. „Ще ви кажа каква е голямата разлика - преди Катрина ние имахме защитна система само на хартия. След това Конгресът ни предостави финансиране, като ни отпусна необходимите средства и ние постигнахме голям напредък за кратко време. Системата може да защити хората и срещу изключително силна буря, каквато Айзък не е“, каза Холдър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 11 години

Прилича на жена ти.

5

морски

преди 11 години

Това тлъстото на снимката жена ли е,мъж ли е?

4

Анонимен

преди 11 години

Комплекасари, вижте се какви сте кавали бе! Амерриканците не ви и знаят, та да ви се смеят.Изразходвали са 80 млрд за сигурността на града, а в би джи-то от полъх ви падат рекламитев столицата.

fallback