Зеделието е пострадало сериозно от сушата. Снимка: Reuters
fallback

Небивалата суша на Балканите това лято нанесе тежки щети на земеделието, оценявани на около един милиард евро, предаде Франс прес. Температурите достигат стойности над 40 градуса.

Босна беше обхваната от незапомнена от 120 години жега след твърде суровата зима и рекордните снеговалежи в целия район. Щетите над земеделието в Босна са върху 30-40 на сто от реколтата, каза пред АФП представител на националното сдружение на земеделците.

"Общата стойност на земеделското производство в Босна е около един милиард евро. Това означава, че загубите са за около 300 милиона евро", добавя той

Особено тежко засегната от сушата е реколтата от царевица, но също плодовете и фуражните растения.

В Хърватия Националната земеделска камара оцени щетите от сушата за 134 милиона евро. За бедстващи са обявени редица райони, най-зле е в Славония - главната земеделска зона в Хърватия.

"Славония е буквално опустошена. Пролетните култури са в катастрофално състояние. Щетите ще са между 60 и 100 процента", каза представител на земеделската камара.

В Сърбия първоначалните оценки за загубите от сушата са за около един милиард евро, съобщи правителствен източник. В Косово реколтата е 20 на сто по-малка от очакваната.  Страната внася 50 на сто от потреблението на храни.

С 20 на сто по-малка ще е и реколтата в Македония. Десетки милиони хектари изгоряха в пожари, предизвикани от високите температури, които се задържат близо до 40 градуса през юли и август.

Наред с това нивото на реките на Балканите драстично спадна. В Сърбия е застрашено снабдяването с питейна вода в редица райони. Макар че нивото на водата спадна и по главните водни пътища - реките Дунав, Сава и Тиса, те са годни за корабоплаване, добавя АФП, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

звеноводка

преди 11 години

едно време поливахме във селското стопанство ,кюпеци,затова имаше всичко и по много

79

дамата

преди 11 години

Народът го е казал : "Лозето не ще молитва, а иска мотика". В превод за простите гербери звучи поговорката така -без труд нищо не идва на готово, опоскваш това което е от предишните и после се оплакваш от тях. Преди 89, колкото и да ги плюем хората произвеждаха почти целия спектър на зеленчуците и плодовете и то в промишлени количества!Сега се сеят само житни и царевица защото най-лесно се гледат и износ имаше, а сега няма такова нещо.Сега нямаме селско стопанство а алчни едри чифликчии!Народе!

78

ТРАКИЕЦ

преди 11 години

НА ВСИЧКИ Е ЯСНО ЧЕ ВИНОВНИ СА ЕДИНСТВЕНО ЕВРЕИТЕ.... ЗА ВСИЧКИ БЕДИ НА СВЕТА СА ВИНОВНИ САМО ТЕ!!!!

fallback