Германски експерт твърди, че режимът на Асад разработва биологично оръжие. Снимка: архив, Reuters
fallback

Режимът на сирийския президент Башар Асад не само притежава, но и разработва биологично оръжие. Това мнение изразява германският експерт по ядрени технологии и бивш плановик на федералното министерство на отбраната Ханс Рюле в статия, публикувана в днешния брой на в. "Ди Велт".

Според разузнавателни данни в сирийските лаборатории в момента се разработват причинители на антракс, чума, туларемия, холера и едра шарка, пише авторът. Непосредствената заплаха не е толкова това, че режимът на Асад може да прибегне до бактериологично оръжие, колкото, че то може да попадне у не когото трябва, предупреждава Рюле.

Необходимите ноу хау и научен потенциал за производството на този тип оръжие идват от Русия, добавя той. Според него по време на Студената война СССР е разгърнал широка програма за разработване на биологично оръжие, като в нея са били ангажирани 60 000 души, а Западът до 1989 г. е нямал и представа за това.

Oще по темата

След разпадането на Съветския съюз и последвалия край на Студената война всички тези хора остават без работа и съвсем естествено започват да си търсят ново препитание. Те го намират в страни като Северна Корея, Иран, Сирия и Китай. Някои дори са искали да работят за Ал Кайда.

"Има доказателства, че Иран им е предлагал по 5000 долара месечна заплата. Северна Корея, Индия, Китай и Сирия също са привлекли част от тези кадри на служба", пише Рюле. "Ужасното в случая обаче е, че няколко някогашни съветски специалисти по биологично оръжие са искали да започнат работа за Ал Кайда в Афганистан, където терористичната организация вече направи опити да се сдобие с антракс."

През 1972 г. Сирия подписва "Конвенцията за забрана на разработването, производството и натрупването на запаси от бактериологично /биологично/ оръжие и токсини и за тяхното унищожаване", но документът фактически няма никаква стойност. От една страна конвенцията не предвижда никакъв контрол, а от друга забранява разработването на патогени с "нападателна" цел, позволявайки разработването на биологичен материал с "отбранителна" цел, пише "Ди Велт", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

146

Анонимен

преди 11 години

Подгответе си пуканките, ако стане война този път ще я гледате не по CNN а на 3D- през прозореца!

145

Анонимен

преди 11 години

До До 155 много си зле и не четеш правилните автори момче

144

Пульо

преди 11 години

То и в Ирак имаше оръжие, бяха го снимали даже, и там имаше подготовка за война и не знам още какво! А на края какво излезе - нито химическо, нито бактериологично оръжие...Ама войната си започна! Що народ изгина, още колко ще измрат - американци, англичани, испанци, че и българи! Ама ние нали все сме кокорбашии . барабар Петко с Мъжете!И сега се тикаме, дето си нямаме работа! Вече ни показа в Бургас какво ни чака!

fallback