Алексей Скурлатов. Снимка: altairegion22.ru
fallback

На известния в Русия ветеран от Втората световна война разузнавача Алексей Скурлатов, който е бил прототип на паметника „Альоша“ в Пловдив, ще бъде връчен орден „Червена звезда“, с който той е награден още през 1944 година.

При проучване на документи в централния архив на руското министерство на отбраната ентусиасти открили изгубени досега документи за присвояването на ордена, в които не е записано нищо за връчването му.

През Втората световна война сержант Скурлатов е награждаван два пъти с орден „Червена звезда“. От военния комисариат в Алтайския край, където сега живее Скурлатов, обясниха за ИТАР-ТАСС, че единия си орден той е получил, а втория – не. Очаква се орденът да пристигне във военния комисариат в Алтайския край през септември и да бъде връчен на 90-годишния сега Алексей Скурлатов.

Скурлатов става прототип на паметника „Альоша“ в Пловдив, след като през 1944 г. воюва в района. Той е възстановявал телефонната линия Пловдив-София. В Пловдив той се сприятелява със служителя от телефонната станция Методи Витанов. Според една от версиите именно Витанов е дал снимка на Скурлатов на скулптора Васил Радославов, който е един от авторите на монумента, пише NEWSru.

Боевете, в които Алексей Скурлатов се отличава, са станали през януари 1944 г., когато той воюва в състава на 234-и артилерийски полк на 188-а стрелкова дивизия на III Украински фронт. Той успява да открие огневите точки на противника. Освен това при контраатака на пехотата и танковете с личното си оръжие Скурлатов ликвидира двама германски войници. Дори и след като е ранен, той продължава интензивния обстрел на позициите на врага, се съобщава в архивните документи.

Другият орден „Червена звезда“ на Скурлатов е за мъжеството, проявено от него през август 1944 г., когато той заедно с бойните си другари успешно отбранява от врага съветски наблюдателен пункт, като лично унищожава 18 войници на противника и пленява петима фашисти.

Алексей Иванович Скурлатов влиза в армията и започва да воюва през 1941 г. Стига до България и се връща у дома през ноември 1946 г. Сражавал се е и в Курската битка. Три пъти е бил смятан за загинал, семейството му два пъти е получавало официални съобщения, че е убит на фронта, но той оцелява. След войната Скурлатов е работил като бригадир в машино-тракторна станция, комбайнер, шлосер, старши инженер, пише на сайта на Алтайския край.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

пловдивчанин

преди 11 години

Имаше един Спас Пръдневски дето искаше да бута "Альоша". Пърдеше във всички седесарски гърнета, докато не падна от власт *** Костов. Сега се е заврял в миша дупка. Време е да буде измъкнат от там за опашката и да отговаря за всички золуми и кражби дето е сторил

133

кирето

преди 11 години

Ами те наште - бая са го отложили .Е*ти бюрократщината .И преходи,и нови партии -- нищо не е по велико от БГ-Бюрокрацията

132

Сокол

преди 11 години

Този "паметник" още ли не са го взривили пловдивчани? Излишна работа...прослава на комунистическата чума, отврат!:(

fallback