Алексей Скурлатов. Снимка: altairegion22.ru

На известния в Русия ветеран от Втората световна война разузнавача Алексей Скурлатов, който е бил прототип на паметника „Альоша“ в Пловдив, ще бъде връчен орден „Червена звезда“, с който той е награден още през 1944 година.

При проучване на документи в централния архив на руското министерство на отбраната ентусиасти открили изгубени досега документи за присвояването на ордена, в които не е записано нищо за връчването му.

През Втората световна война сержант Скурлатов е награждаван два пъти с орден „Червена звезда“. От военния комисариат в Алтайския край, където сега живее Скурлатов, обясниха за ИТАР-ТАСС, че единия си орден той е получил, а втория – не. Очаква се орденът да пристигне във военния комисариат в Алтайския край през септември и да бъде връчен на 90-годишния сега Алексей Скурлатов.

Скурлатов става прототип на паметника „Альоша“ в Пловдив, след като през 1944 г. воюва в района. Той е възстановявал телефонната линия Пловдив-София. В Пловдив той се сприятелява със служителя от телефонната станция Методи Витанов. Според една от версиите именно Витанов е дал снимка на Скурлатов на скулптора Васил Радославов, който е един от авторите на монумента, пише NEWSru.

Боевете, в които Алексей Скурлатов се отличава, са станали през януари 1944 г., когато той воюва в състава на 234-и артилерийски полк на 188-а стрелкова дивизия на III Украински фронт. Той успява да открие огневите точки на противника. Освен това при контраатака на пехотата и танковете с личното си оръжие Скурлатов ликвидира двама германски войници. Дори и след като е ранен, той продължава интензивния обстрел на позициите на врага, се съобщава в архивните документи.

Другият орден „Червена звезда“ на Скурлатов е за мъжеството, проявено от него през август 1944 г., когато той заедно с бойните си другари успешно отбранява от врага съветски наблюдателен пункт, като лично унищожава 18 войници на противника и пленява петима фашисти.

Алексей Иванович Скурлатов влиза в армията и започва да воюва през 1941 г. Стига до България и се връща у дома през ноември 1946 г. Сражавал се е и в Курската битка. Три пъти е бил смятан за загинал, семейството му два пъти е получавало официални съобщения, че е убит на фронта, но той оцелява. След войната Скурлатов е работил като бригадир в машино-тракторна станция, комбайнер, шлосер, старши инженер, пише на сайта на Алтайския край.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase