Във възпоменателната церемония участваха близо 6 хиляди души. Снимка: БТА

Япония ще остане вярна на клетвата си никога повече да не воюва и ще положи всички усилия за укрепване на мира. Това заявиднес японският премиер Йошихико Нода на възпоменателна церемония на токийския спортен комплекс "Нипон Будокан".

Събитието бе в памет на жертвите от Втората световна война, както и по повод 67-годишнина от капитулацията на страната му, предаде ИТАР-ТАСС.

"Втората световна война донесе много нещастия на народите от цял свят, включително на Азия. Дълбоко се разкайвам за това и поднасям искрените си съболезнования на пострадалите от действията на Япония", каза Нода. Той заяви още, че мирът, на който сега се радва светът, е спечелен с цената на живота на много хора и призова да не се забравят уроците на войната и да се предават на бъдещите поколения.

След речта на премиера бе обявена минута мълчание, след което императорът на Япония Акихито прочете молитва за запазванена мира в целия свят. Във възпоменателната церемония участваха около 6 хиляди души, включително членове на императорското семейство, ръководителите на двете камари на парламента, депутати, близки на загинали.

Преди 67 години, на 15 август 1945 г., тогавашният император на Япония Хирохито прави обръщение по радиото към поданиците си, в което признава, че Японската империя повече не е в състояние да продължава войната и е принудена да приеме условията на Потсдамската декларация за безусловната си капитулация. След това изявление на императора японските войски започват да се предават, а самият Акт за капитулация е подписан на 2 септември на борда на американския боен кораб "Мисури" в Токийския залив, припомня БТА.  3.1 милиона японци загиват по време на Втората световна война. От тях 800 000 са мирни жители.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase