Кадри Джалил. Снимка: Reuters
fallback

Москва и Дамаск се договориха за доставката на руски петрол за Сирия, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на сирийския министър на петрола Саид Хнейди. "Днес постигнахме споразумение по този въпрос", заяви министърът на пресконференция в Москва. "Разговаряхме и за механизма, по който това може да бъде направено".

Дамаск е поискал от Русия да предостави на Сирия "известно количество твърда валута" и Москва обеща да разгледа тази молба, заяви на същата пресконференция в руската столица сирийският министър на финансите Мохамед ад Джейлати, цитиран от ИТАР-ТАСС.

 "Искаме известно количество твърда валута, за да се справим със  сегашната ситуация. Русия обеща да разгледа този въпрос в хода на нашите преговори в Москва", заяви Джейлати. Очаква се "въпросът със заема да се реши до няколко седмици". Според Хнейди това е бил един от най-важните въпроси, обсъждани на руско-сирийските преговори днес в Москва.

"Незаконната икономическа блокада срещу Сирия води до намаляване на възможностите на сирийската лира. Това е удар срещу целия сирийски народ, това не може да не се разбира, но Западът упорства", заяви министърът на икономиката на Сирия Кадри Джамил. "Ние се нуждаем например от петролни продукти. С Русия постигнахме разбирателство и ще търсим възможности за сътрудничество", подчерта Джамил, който е и заместник-министър председател.

"Дамаск се съгласи с оставката на Кофи Анан, тъй като мисията му не доведе до положителни резултати", заяви Джамил на пресконференцията на сирийската икономическа делегация в Москва. "Не се получи диалог."  Заместник-министърът на външните работи  на Сирия Абдул Фатах Амура добави, че "опозицията не е достоен партньор - те не искат проблемите да бъдат решени". Според Джамил най-важното в момента е да бъдат създадени благоприятни условия и климат за начало на  политически диалог.

Оставката на президента Башар Асад няма да реши конфликта в Сирия, подчерта Джамил. "Да приемем - той ще подаде оставка - а след това? Страните не могат да се договорят дори да започна диалог и да седнат на масата на преговорите. И Западът е в позицията на лицемер - не съдейства за създаването на условия за диалог", подчерта сирийският вицепремиер. Според него сегашното правителство на Сирия с участието на мирната опозиция в страната могат да направят стъпка към преходно управление. "Екстремистите няма да бъдат представени, пък те и не искат", заяви той, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

231

elizabeth patrick

преди 10 години

Търсите ли за заем? Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече може да бъде по-добре? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Global Finance Elizabeth ограничено дават заеми на фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас по електронна поща днес чрез elizabethp111***live.co.uk Информация за кандидата: 1) Пълно име: 2) Държава: 3) Адрес: A 4)-членка: 5) Секс: 6) Семейно положение:

230

Анонимен

преди 10 години

ЗдравейтеДа не би да търсите за бизнес кредит , лични заеми , къща, кола заеми ,студентски заеми , заеми дълг консолидация , краткосрочни заеми, необезпечени заеми, рисковикапитал и др . .. Или си бил отказан банков кредит поради причини катобеденCapital ? Нашата компания е лицензирана компания кредит. Даваме заеми на фирмии лично на ниска и достъпналихвен процент от 2% . Интересувате ли се ? Свържи се с нас, така че можем да започнемобработката на вашия кредит в рамките на 48 часа. ЗА

229

elijah roland

преди 10 години

Внимание,Подать заявку на быстрый и удобный кредит, чтобы погасить счета и начать новую финансирования Ваших проектов на дешевое процентной ставкой 3%. У свяжитесь с нами сегодня через: elijahloanfirm***hotmail

fallback