Хавиер Бардем участва в протест срещу правителствените мерки за икономии. Снимка: Reuters
fallback

Икономическата политика на драстични икономии, водена в Испания в борбата срещу кризата, заплашва да осъди на смърт вече и без това разклатения свят на културата. Тази своя тревога заявиха Хавиер Бардем, Педро Алмодовар, Мариса Паредес и мнозина други актьори и испански творци.

"Те убиват културата в тази страна", със съжаления казва пред Франс прес Хавиер Бардем, който получи Оскар за ролята си в "Няма място за старите кучета".

Училищата и болниците в Испания от месеци страдат заради орязванията в бюджета.

Последният пакет от мерки, обявен през юли и целящ икономии от 65 милиарда евро, ще удари културата с новия ДДС от 21 на сто от септември. Това ще засегне особено тежко театъра и киното, които досега се ползваха с по-ниска ставка на ДДС - 8 на сто.

"Това е страна, която произвежда голяма култура, силно известна извън границите ни, но това, което направи (правителството - бел. ред.), наистина ще свие културната
промишленост в Испания", коментира Хавиер Бардем.

Ако пълното въздействие на това повишение се разпредели върху цените, то билетът за кино може да поскъпна от 7 на 8 евро, а цената на местата в театрите да скочи с няколко евро.

Увеличението засяга и секторите крале в Испания - футбола и коридата, но в по-малка степен, защото ДДС за тях се вдига от 18 на 21 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 11 години

Кризата може да убие културата в Испания но не и футбола

6

Анонимен

преди 11 години

Mario Casas

5

Анонимен

преди 11 години

И те за нас биха казали същото, тия па, какво култура имат *** с *** :)

fallback