Белият дом. Снимка: Reuters

Администрацията на американския президент Барак Обама обяви, че бюджетният дефицит на страната през тази година ще достигне 1,21 трлн. долара вместо прогнозираните през февруари 1,33 трлн. долара, съобщава Bloomberg.

Средната безработица в САЩ за годината ще бъде 8%, се казва още в изявлението на Белия дом.

Според последната прогноза на администрацията във Вашингтон икономическият растеж в САЩ от четвъртото тримесечие на 2011 г. до четвъртото тримесечие на тази година се очаква да достигне 2,6%.

Въпреки че Белят дом понижава очакванията си спрямо февруари, прогнозата остава по-висока от тази на повечето анализатори.

"Икономическата и финансова слабост в еврозоната крие сериозен риск за възстановяването в САЩ и световната икономика като цяло“, се казва в правителствения доклад.

"Въпреки тези проблеми администрацията очаква икономическият растеж да продължи с умерен темп през 2012 г. и 2013 г., а през 2014 г. да се ускори“.

Службата по мениджмънт и бюджет на Белия дом очаква също Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ да нарасне с 2,7 процента през 2013 г., се посочва още в доклада.

Според тези прогнози бюджетният дефицит през 2012 г. ще се равнява на 7,8% от БВП спрямо 8,5%, колкото се предвиждаше през февруари. Дефицитът се очаква да бъде сведен под 3% от БВП през 2017 г.

Още икономически новини четете на Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase