Андерш Брайвик Снимка: Reuters
fallback

Андерш Брайвик, убил през юли 2011 г. 77 души в Норвегия, временно е преместен в друг затвор, докато приключи ремонтът в строго охранявания център, където лежи. Това съобщиха днес затворническите власти, предаде Франс прес.

"Поискахме пауза", заяви пред АФП Кнут Бяркейд, директор на затвора "Ила" край Осло, където Брайвик прекара повечето време, след като бе арестуван в деня на убийствата.

Според шефа на изправителното заведение епизодичната смяна на мястото, където е настанен задържаният под стража, ще е благотворна за сигурността.

Още не се знае колко време ще прекара десният екстремист в затвора Скиен на 130 километра югозападно от столицата. Процесът срещу Брайвик приключи на 22 юни и се очаква присъдата да бъде произнесена на 24 август.

Oще по темата

Независимо дали ще бъде признат за невменяем, той очевидно ще я излежава под строга охрана в затвора "Ила", едно от крилата в който може да бъде пригодено за малка болница.

Брайвик ще бъде държан настрана от другите затворници и вероятно ще бъдат взети специални мерки, за да има социални контакти. През май директорът на "Ила" Бяркейд спомена, че може би ще плаща на някого, за да играе шах с масовия убиец, напомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

муспи

преди 11 години

Точно това което пишете за този герой са писали турските вестници за Ботев и Левски. Когато Европа стане арабско гето, а то ще е скоро, оцелялите бяли ще си спомнят тихо за героя, защото за надигане на глас за каквото и да било, ще секат глави и убиват с камъни.

20

25

преди 11 години

ей, няма как да го егзекутират, няма как и до живот да лежи, понеже са големи демократи тия пичове, максималната присъда там е 25 години, ако ще да си избил половин милион се тая, след 25 години момчето пак може да изтрепе стотина души

19

онбашията

преди 11 години

няма как да го убият, защото той за това се бори, все едно да признаят че е прав. дали е прав или не е прав, аз няма да вземам отношение, но едно е сигурно - ако НЕ Е прав, то значи е правилно да сме всеопрощаващи мекушави самарянчета, и не бива да го убиваме. ако Е прав, то е герой и пак не бива да го убиваме. с една дума, ако не сте близък на някоя жертва, то е глупаво да искате смърт за брайвик.

fallback