Андерш Брайвик Снимка: Reuters

Андерш Брайвик, убил през юли 2011 г. 77 души в Норвегия, временно е преместен в друг затвор, докато приключи ремонтът в строго охранявания център, където лежи. Това съобщиха днес затворническите власти, предаде Франс прес.

"Поискахме пауза", заяви пред АФП Кнут Бяркейд, директор на затвора "Ила" край Осло, където Брайвик прекара повечето време, след като бе арестуван в деня на убийствата.

Според шефа на изправителното заведение епизодичната смяна на мястото, където е настанен задържаният под стража, ще е благотворна за сигурността.

Още не се знае колко време ще прекара десният екстремист в затвора Скиен на 130 километра югозападно от столицата. Процесът срещу Брайвик приключи на 22 юни и се очаква присъдата да бъде произнесена на 24 август.

Още по темата

Независимо дали ще бъде признат за невменяем, той очевидно ще я излежава под строга охрана в затвора "Ила", едно от крилата в който може да бъде пригодено за малка болница.

Брайвик ще бъде държан настрана от другите затворници и вероятно ще бъдат взети специални мерки, за да има социални контакти. През май директорът на "Ила" Бяркейд спомена, че може би ще плаща на някого, за да играе шах с масовия убиец, напомня АФП, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase