АЕЦ "Фукушима-1", март 2011 г. Снимка: архив, Reuters

Японското правителство и компанията ТЕПКО - оператор на АЕЦ Фукушима-1", са пренебрегнали опасността, свързана с ядрената енергия, което е създало условия за инцидента в централата през март 2011 г. Това сочи окончателният доклад на разследващите, назначени от кабинета в Токио, съобщи Франс прес.

"Основният проблем идва оттам, че електрическите компании, включително ТЕПКО, и правителството не са приели заплахата за реална, тъй като са вярвали в мита за ядрената сигурност, според който в страната ни не може да се случи тежък инцидент", обяснява десетчленната комисия от независими експерти.

Още по темата

Авторите - инженери, учени и юристи, са разработили документа от 450 страници след срещи със 772 участници в събитията преди или по време на инцидента, включително с тогавашния премиер Наото Кан.

Както и докладът, поръчан от парламента и публикуван в началото на юли, разпространеният днес текст съдържа доста остри критики и срещу държавния регулатор, и срещу компанията "Токио илектрик пауър" - ТЕПКО, оператор на централата в Североизточна Япония.

Според авторите властите и ТЕПКО не само че не са взели достатъчни мерки, за да предотвратят инцидента, станал след земетресение с магнитуд 9 и гигантско цунами, наводнило съоръженията, но не са действали правилно и по време на катастрофата.

Правителственият доклад откроява "известен брой вътрешни проблеми в ТЕПКО като недостатъчно добро кризисно управление, организационна структура, зле нагодена за спешни ситуации, и пропуски в обучението на персонала за действия в случай на тежък инцидент". Експертите обвиняват ТЕПКО и за това, че се е забавила с установяването на причините за инцидента, което пречи на японската ядрена индустрия да си вземе поуки от катастрофата.

ТЕПКО продължава да твърди, че не е имало никакви признаци за опасност от толкова силно земетресение или цунами в Североизточна Япония, където се намира АЕЦ "Фукушима-1".

Докладът критикува и пряката намеса на премиера Наото Кан и на екипа му в оперативните действия по управление на кризата.

"Трябва да посочим, че пряката му намеса е донесла по-скоро вреда, отколкото полза, тъй като може би е съдействала за объркването, попречила е за вземането на важни решения и е довела до грешни преценки", пишат авторите.

При аварията в АЕЦ Фукушима-1" миналата пролет - най-голямата в този сектор след Чернобилската през 1986 г., се стопиха горивните пръти в три ядрени реактора и обширни територии на 220 километра североизточно от Токио бяха замърсени с радиоактивни вещества. Поради риска за здравето на хората се наложи близо 100 хиляди души да напуснат домовете си, напомня АФП, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase