Бенямин Нетаняху. Снимка: архив, Reuters
fallback

Израел предприе кампания срещу Иран и шиитската фундаменталистка групировка Хизбула в Ливан, които според премиера Бенямин Нетаняху са замесени в самоубийствения атентат в българския курортен град Бургас, пише вестник "Джерусалем пост".

Премиерът Нетаняху даде интервю за най-гледаните политически предавания на американските телевизии Си Би Ес и Фокс нюз, посочва вестникът. Това бе очевиден опит от страна на премиера да представи израелската позиция пряко пред публиката в САЩ. Днес външният министър Авигдор Либерман продължава кампанията, като
се опита да убеди външните министри от ЕС, които ще заседават в Брюксел, Хизбула да бъде включена в списъка на терористичните организации, посочва вестникът. Либерман има вече насрочени срещи с представителката на ЕС по външната политика Катрин Ащън, както и с външните министри на 11 външни министри от ЕС, в това число и с българския министър на външните работи Николай Младенов.

Веднага след интервюто на Нетаняху водещият на политическото предаване "Панел плюс" по Фокс нюз Крис Уолъс обяви, че "те /израелците/ сами дойдоха при нас и искаха да разкажат своята история. Беше очевидно, че те искат да разкажат на всички за ужасния терористичен акт срещу израелски автобус в България . . . Израелският премиер категорично заяви, че знае кой стои зад атентата. И че знае какво трябва да се направи".

Вестник "Аарец" изтъква в заглавието на водещия материал на външнополитическия си раздел, че "България търси още двама заподозрени в участие в терористичния акт срещу израелски туристи".

Вестникът посочва, че ДНК проби, взети от останките на самовзривилия се терорист на летището в Бургас, са били изпратени на разузнавателните служби в САЩ, но засега не е намерено съвпадение с ДНК на който и да било от бившите затворници в Гуантанамо. Информация била изпратена и до Интерпол и до полицейски сили в много страни по света, но засега самоличността на атентатора не е установена, посочва "Аарец", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Историк

преди 11 години

Не вярвам дума на тоя,как се повтаря историята,така почна втората световна война първо с бойкот и после организирана кампания срещу Германия .

17

до 12

преди 11 години

Израел на предната линия в борба за ХРИСТИЯНСКА цивилизация?Вий на Марс не четете ли вестници(поне)

16

Анонимен

преди 11 години

Аз съм за борба с терорът!Да се включат терористите,които взривиха иранските учени!

fallback