Част от блокираните в Швеция българи. Снимка: thelocal.se
fallback

Българското посолство в Швеция е в тесен контакт с полицейските и социални служби на Стокхолм и търси решение на проблема с българските граждани – берачи на горски плодове, пристигнали в Кралството без трудов договор, съобщиха от Външно.

Днес по обяд пред посолството ни в Стокхолм са се намирали 18 българи (шведското издание thelocal.se твърди обаче, че блокираните нашенци са 200), които нощували в автобус.

Oще по темата
Шест души от тази група отпътували днес за България, за 9 души се организира отпътуване от Стокхолм утре.

"Полагат се усилия към тази група да се присъединят останалите трима от групата. Вчера други 10 души бяха изпратени за България", допълват от министерството.

Посолството е подпомогнало част от хората да получат пари от близките си за закупуването на билети. Очаква се заминаването им да се организира при първа възможност, допълват от МВнР.

По данни на шведската полиция, българските берачи на плодове са били в Йемтланд, в северната част на Швеция.

Те били подлъгани с обещание за работа, но след това били оставени да се грижат сами за себе си в горите.

Разследващите в Швеция не уточняват дали блокираните българи, събрали се пред посолството ни, са свързани с 43-годишния български гражданин, арестуван в четвъртък по подозрения, че е примамвал други българи да дойдат в Швеция с обещание за заплата, дом и работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

free

преди 11 години

ne obiwdaide horata te dowli na rabota na vseki mowe da mu se slucine samo na ***

76

Анонимен

преди 11 години

Нека си стоят в Швеция като нямат пари да се върнат.Швеция е социална и богата държава, така се грижи за правата на ромите, нека се погрижат за тях. И защо кметът на Трън трябва да ги връща! Глупост, без държавническо мислене, подемана от още по-глупавите медии!Без шум държавите махат ***, Чехия ги изпращаше В Канада без да се тръби по медиите,без да се интересува какво става с тях там. Всеки е свободен да взема решения и да е отговорен за тях, ромите също!Напуснали са БГ да се оправят!!

75

гуньо

преди 11 години

Швеция традиционно има нужда от берачи на боровинки по това време на годината. Странно е, че хората не са се обърнали към някоя от многото шведски фирми, които посредничат, а са попаднали ( защо ли не ме учудва ) на български измамник.

fallback