Големият бариерен риф. Снимка: архив, Reuters
fallback

Около 2600 океанографи, събрали се на симпозиум в Австралия, предупредиха, че кораловите рифове по света бързо намаляват, съобщи Франс прес.

Учените, които участват в международен симпозиум за кораловите рифове в Кеърнс, отбелязаха, че е застрашено оцеляването на милиони хора в света. Кораловите рифове осигуряват работа и храна на голяма част от населението в крайбрежните зони на планетата, генерират приходи от туризма и служат като естествена преграда срещу силните вълни и бури.

Учените настояват да се вземат спешни мерки, за да се избегне увреждането на кораловите рифове, причинено от покачването на температурата в океаните, окисляването на морската вода, свръхриболова и замърсяването.

"Разполагаме с прозорец във времето, за да може светът да действа срещу климатичните промени", заяви Тери Хюз, който отговаря за организирането на провеждащия се на всеки 4 години симпозиум с учени от 80 страни. "Този прозорец непрестанно се свива."

"В Карибския район площта, заемана от корали, е намаляла със 75-85 на сто през последните 35 години", поясни Джереми Джаксън от института Смитсониън в САЩ. "Коралите в Големия бариерен риф край австралийския бряг - една от най-добре съхранените екосистеми в света, са намалели с 50 на сто за половин век. Онова, което е полезно за коралите, е изключително важно за хората."

Над 85 на сто от кораловите рифове в Азия са застрашени от човешката дейност, свързана с развитието на крайбрежните зони, замърсяването и свръхриболова.

Окисляването на океаните е сред най-големите заплахи за кораловите рифове, действайки като "остеопороза на морето" и застрашавайки хранителната сигурност, туризма и прехраната, каза Джейн Любченко от Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 11 години

shte minem i bez tezi milioni xora ,ili shte si napravim oshte paplach.

36

xari potar

преди 11 години

TOVA U4ENITE V DNE6NO VREME MI SE VIJDA ITE SVIRQT KAKVOTO IM PORA4A KOITO PLA6TA ZA TOLKOVA GODINI NE IM STANA QSNO TO4NO OTKADE IDVA ZATOPLQNETO EDIN KAZVA IDVA LEDNIKOV PERIOD DRUGI PUSTINQ 6TE STANE ZEEMQTA I NAKRAQ DA NE IZLEZE 4E TO4NO U4ENITE 6TE ZATRQT SVETA NE OBIKNOVENNITE XORA ZA6TOTO MAI NE ZNAQT KAKVO PRAVQT

35

Пич

преди 11 години

- Преди беше озоновата дупка. Разбра се, че тя циклично се оголемява и намалява без да има общо с човешката дейност. - После дойде глобалното затопляне и CO2 емисиите. също се разбра, че промяната на температурата е цикличен процес и CO2 емисиите са следствие, а не причина за повишаването на темепературата.- Сега са на ред коралите. Който може да мисли, веднага вижда, че просто т.н. учени си търсят финансиране и пари за заплати. Когато парите намалеят, учените си измислят някаква история, с която да плашат обществото и да могат да посъберат малко парички за "изследвания". НАмират се и политици, които яхват вълната на "природозашитниците" и трупат точки за изборите. Това е истината. Предишният ми коментар беше изтрит, въпреки че не използвам нецензурни думи или нещо подобно. Администратора може да изтрие и този коментар, но едва ли ще скрие истината от хората, които имат глави на раменете си и могат да мислят.

fallback