Арест на заподозрян в неонацистка дейност в Германия. Снимка: Ройтерс

Германската провинция Бранденбург разпространява брошура с инструкции как да разпознават неонацистите, които искат да организират срещи. Това пише френският вестник Le Figaro, цитиран от БТА. Инструкцията от 20 страници е предназначена за 1 200 собствениците на хотели и на ресторанти.

От нея става ясно, че в последно време симпатизантите на Третия райх са по-дискретни. Те не носят вече кожените якета като на едновремешни пилоти, нито пилотски ботуши, предпочитат да се появяват с костюми и вратовръзки. Някои дори залагат на полицейската фуражка, като по този начин объркват още повече хората.

В инструкцията се посочва, че неонацистите носят определени маркови дрехи. Те предпочитат най-вече дрехите на марката Тор Щайнер, кръстена на германско божество.

Брошурата предупреждава, че когато не са в тесен кръг, неонацистите не се поздравяват с Heil Hitler, а носят дискретно бродирана на ревера си цифра 88. Осмата буква от латинската азбука е Н и така двете осмици заменят нацисткия поздрав.

В документа се посочва, че неонацистките групи, резервиращи заведения за срещите си, могат да бъдат разпознати и по датите за резервации. Те вече се спират на по-малко известни, но бележити за тях дати за разлика отпреди.

Доскоро те залагаха на 18 януари, когато е годишнината от обявяването на Райха през 1871 г., на 20 април - рождения ден на Хитлер, или 17 август, датата на смъртта на Рудолф Хес. Сега те предпочитат да правят резервации за 23 февруари, датата на смъртта на героя на национал-социализма Хорст Весел, или 15 септември, датата на публикуването на Нюрнбергските антисемитски укази.

Нищо неподозиращи хотелиери и ресторантьори, приютили под покрива на заведенията си неонацистки събирания, много често после са бойкотирани от обикновените клиенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase