Настя. Снимка: "Четири лапи"

Няколкомесечното бебе-мече Настя беше спасено от екип на ”Четири лапи” от собствениците му в украинския град Виниция. В акцията са участвали и специалисти от Парка за танцуващи мечки край Белица.

В началото на май, тогава 4-месечното мече, е било продадено от зоопарка в Луцк на частен търговец, който планирал да го използва като туристическа атракция във Виниция. Разтърсващите кадри на отделянето на малката Настя от майка ѝ бяха разпространени миналия петък и само за няколко часа обиколиха света.

Последвалата вълна от протестни писма принуди властите в Украйна да вземат мерки и да организират акция по откриването и спасяването на Настя.

От ”Четири лапи” разказват, че когато открили Настя, състоянието ѝ не било добро – недохранена, със силно разстройство и изключително неспокойна. Прегледът, който е извършен на място обаче показва, че Настя може да издържи дългото пътуване до новия си дом в рехабилитационния парк за кафяви мечки Синевир в Западна Украйна.

Продажбата на животни от зоопаркове на частни лица е забранена в Украйна, но историята на Настя не е изключение. Търговията с мечета процъфтява в бившата съветска република. Според д-р Кхалил, глобата за подобна търговия е едва 60 евро, докато на черния пазар цената на едно мече може да достигне до 1000 долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase