Историческото ръкостискане на Елизабет II и Мартин Макгинес. Снимка: Reuters
fallback

Кралицата на Великобритания Елизабет II се ръкува за първи път с бившия лидер на Ирландската републиканска армия (ИРА) Мартин Макгинес. Медиите нарекоха ръкостискането историческо.

Елизабет II се срещна с Макгинес в столицата на Северна Ирландия Белфаст. Срещата става 14 години, след като ИРА прекрати битката си срещу претенциите на Великобритания към тази територия.

Срещата на кралицата с Макгинес се възприема и като един от последните важни етапи от мирния процес в Северна Ирландия, чийто успех се сочи за пример в цял свят.

Мартин Макгинес е бивш командир от Ирландската републиканска армия (ИРА), бивш втори човек в националистическата партия "Шин Фейн" и настоящ вицепремиер на Северна Ирландия.

62-годишният католик е един от водачите на ИРА, която в течение на 30 години се бори срещу британското господство в Северна Ирландия - конфронтация, взела над 3500 жертви.

Макгинес обаче е и един от основните фактори в процеса, в резултат на който нелегалното движение сложи оръжие, както и в преговорите за мирното споразумение от Велики петък през 1998 г.

Преди срещата Макгинес заяви: „Става дума за това да протегна ръка за мир и помирение на кралица Елизабет, която представлява стотици хиляди юнионисти на север. Става дума и за това като представител на партията си да покажа на северноирландските юнионисти, че сме готови да зачитаме онова, в което вярват, макар и да си оставаме ирландски републиканци“.

Британската кралица Елизабет II пристигна вчера на двудневно посещение в Северна Ирландия в рамките на честването на 60-годишнината от възкачването й на трона.

За първи път визита на нейно величество в този полуавтономен район под британско управление, раздиран в продължение на 30 години от насилие, беше предварително обявено, което е знак за подобреното състояние на сигурността, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

к. станев - ст.з.

преди 11 години

когато не можеш да победиш някой ----- стани му приятел не ви ли познато ю римската империя 2000 години назад още е актуално

1

сектор Кабул

преди 11 години

Мен щеше да ме е гнус да стисна ръката на този стар британски вампир. Още повече, че терористичната империя, която гнидата оглавява, държи под робство значителна територия от ирландското национално пространство.Смърт на британската империя и нейните лакеи!

fallback