Предизборен плакат на Мохамед Морси в град Александрия. Снимка: Reuters
fallback

Кандидатът за президент на Египет на "Мюсюлмански братя" Мохамед Морси каза снощи, че евентуалните измами на балотажа от изборите ще бъдат последвани от "огромна революция", предаде Ройтерс.

На втория тур Морси ще се срещне с Ахмед Шафик – последния премиер от режима на сваления президент Хосни Мубарак.

Oще по темата

На пресконференция Морси коментира и оповестените вчера две решения на Конституционния съд. С първото бе отменен закон, който забраняваше на Шафик да участва в президентските избори, а с второто съдът постанови разпускането на парламента, в който мнозинство имат ислямистите.

Ислямисткият кандидат за президент каза по този повод, че има хора, които "търсят, стремят се и готвят зло срещу народа".

След огласяването на решенията на Конституционния съд управляващият в Египет Висш съвет на въоръжените сили обяви, че балотажът на президентските избори ще се състои в събота и неделя, както е предвидено.

Междувременно Съединените щати призоваха днес Египет да спазва демократичния процес, след като Конституционният съд на страната обяви доминирания от ислямистите парламент за противоконституционен, а състава му - за незаконен.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд заяви, че правителството на президента Барак Обама проучва това решение. Тя изрази надежда египетският народ да получи това, за което се е борил по време на народните протести, които доведоха до оттеглянето на президента Хосни Мубарак през февруари миналата година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

славянин

преди 11 години

Бесни кучета и демокрация - несъвместими неща!

2

А сега де ...

преди 11 години

Мюсюлманска демокрация - е такова животно няма на тоя свят! Или греша?

1

Опа

преди 11 години

Опа... и у Египет голема демокрация се очертава! Начи, ако мюсюлманските братя не спечелят изборите, пак пускаме пикапите с големите пушки на тех!Представям си демократичните избори у Либия как ще бъдат...!

fallback