Клаус Воверайт. Снимка: архив, Reuters

Възрастните гейове и лесбийки, които живеят в Германия, вече няма да бъдат принуждавани да крият отношенията си от невинаги адекватно настроените си съграждани. В Европа беше открит първият пансион за хора с нетрадиционна сексуална ориентация, съобщава “Зюддойче цайтунг“.

Уникалният за Европа старчески дом се намира в берлинския квартал Шарлотенбург. Въпреки доста високите цени свободни стаи вече почти няма.

В пансиона има и млади хомосексуалисти, които планират да „поживеят сред свои“, преди да достигнат преклонна възраст.

На откриването на старческия дом присъства кметът на Берлин Краул Воверайт, който е с открита хомосексуална ориентация.

63-годишният художник Николаус Моц, който живее на половин час път от дома, с нетърпение чака да се пренесе в него. Запитан как през всичките години досега е живял със съседите си, той отговаря просто: „Добре, всъщност никой от тях така и не разбра, че съм гей“. Художникът формулира мечтата си с думите: „Да посрещна старостта в среда, в която няма да трябва да крия истинското си „аз“.

Настаняването в първия в Европа дом за възрастни гейове и лесбийки излиза скъпо поради обслужването от висока класа, което се осигурява от ръководството на пансиона. Така например на втория етаж има специално оборудвани стаи за хора с психически разстройства, на всички в дома е гарантирана 24-часова медицинска помощ.

В сградата на дома се намира и представителство на съвета на хомосексуалистите – основана преди 30 години правозащитна организация. В момента в уникалния старчески дом живеят 33 души, пише NEWSru.com.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase