Правозащитници обвиняват Китай за това, че неговата демографска политика фактически се свежда до принуждаване на жените да правят аборт. Снимка: архив, Reuters

Снимка на бебе, за което се смята, че е станало жертва на аборт, предизвика вълна от възмущение в китайската блогосфера.

Правозащитници твърдят, че това е резултат от провежданата от китайските власти политика „едно семейство – едно дете“.

Според правозащитниците на снимката е китайката Фън Цзямей от провинция Шънси, която била принудена да направи аборт в седмия месец от бременността си, посочва Би Би Си. 

Активисти от правозащитната организация All Girls Allowed, базирана във Вашингтон, твърдят, че Фън не е имала пари, за да плати глобата за раждане на второ дете.

Правозащитниците не за първи път обвиняват Китай за това, че неговата демографска политика фактически се свежда до принуждаване на жените да правят аборт.

Пекин категорично отхвърля тези обвинения.

Китайският вестник Global Times пише, че властите вече разследват случилото се.

„Така са правели нацистите“

„Историята на Фън Цзямей показва как политиката „едно семейство – едно дете“ води до всекидневно насилие над жените“, казва Чай Лин от организацията All Girls Allowed.

По думите й правозащитниците са успели да разговарят с Фен и с мъжа й Ден Цзиюан веднага след инцидента. Ден разказал, че жена му насила била откарана в болницата и  държана там преди аборта.

Но представител на властите в провинция Шънси, пожелал да остане анонимен, заяви пред местни медии, че никой не е държал Фън против волята й.

В китайската блогосфера историята получи широк отзвук. Мнозина не се съмняват в истинността на историята.

„Така са постъпвали войниците от японската императорска армия и нацистите през Втората световна война. Но това се случва в наши дни и естествено това едва ли е единственият подобен случай. Чиновниците трябва да бъдат наказани за това“, цитира  агенция Франс прес читател на сайта netease.com.

В Китай мнозина критикуват демографската политика на властите. Един от най-известните противници на практиката „едно семейство – едно дете“ е дисидентът Чън Гуанчен, който през пролетта избяга от домашен арест и миналия месец получи убежище в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase