Обискират домовете на руски опозиционери преди поредните протести срещу Путин. Снимка: архив, Reuters
fallback

Следователи и полицаи в Москва извършват обиски в домовете на повече от десет организатори и участници в митинга на Блатния площад, състоял се на 6 май и прераснал в безредици, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки говорителя на Следствения комитет Владимир Маркин.

Претърсват се жилищата на Алексей Навални, Сергей Удалцов, Иля Яшин и други опозиционни активисти. Руският информационен портал NEWSru съобщава, че се провеждат обиски и в жилищата на Ксения Собчак и Борис Немцов.

Общо днес следствието панира да извърши над 10 обиска, каза Маркин. Сергей Удалцов е извикан утре на разпит.

За участие в масови безредици на 6 май вчера са задържани 12 заподозрени. От тях са иззети база данни и дрехи, с които са били на протеста на 6 май.

Ройтерс отбелязва, че днешните обиски се извършват ден преди насрочената за утре поредна антипутинова акция на руската опозиция, наречена също като протеста от 6 май Поход на милионите. Утре в Русия е официален празник - чества се приемането през 1990 г. на декларацията за държавния суверенитет на Руската федерация, пише БТА.

На 6 май на Блатния площад полицията разпръсна разрешения Поход на милионите. Опозицията каза, че полицията е пречела на шествието и митинга, а силите на реда обвиниха опозицията в умишлени провокации. Срещу участници в събитията бяха заведени дела по обвинения в призиви към масови безредици и прилагане на
насилие по отношение на представители на властта, припомня NEWSru.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 11 години

ДА ЖИВЕЕ ПУТИН,ВЕЧНА СЛАВА НА ВЕЛИКАТА РУС.....ВИВА....!!!

21

Анонимен

преди 11 години

samo taka ne pozvoliavaite Rusia da bade manipolirana ot razni Amerikanski MARIONETKI BRAVO PUTIN Amerikanskata DEMOKRAZIA UBIVA EVROPA EDNO MNOGO DOBRO ZAGLAVIE NA GRIGOR SIMOV PREVRASHAT NA V AFRO AZIATSKI KONTINENT I POVESHAVANETO NA BRUKSELSKO AMERIKANSKI RASIZAM SRESHU EVROPEIZITE NE ISKAME TAZI MENTE DEMOKRAZIA

20

kireza

преди 11 години

В марша на "милионите" в 20-милионната Москва излязоха само 20000 човека,но нашите продажни "национални" телевизии лъжеха за над 100000 човека....Колко са национални можете сами да си направите извода - на всеки национален празник по тези така "национални" телевизии вървят турските сериали и нито дума за освобождението??????? НАЦИОНАЛНО-ТУРСКИ ТЕЛЕВИЗИИ....Нямам нищо против турските сериали,по-качественни са от латино,но да вървят на 3 март,6 септември и т.н. е направо подигравка с България!!

fallback