Французите си избраха президент социалист, сега избират парламент. Снимка: Reuters
fallback

Във Франция започна гласуването на първия тур на парламентарните избори, в които левицата е смятана за фаворит, само месец след влизането на социалиста Франсоа Оланд в Елисейския дворец, предаде Франс прес.

Вотът стартира в 08.00 часа местно време и ще приключи в 20.00 часа в големите градове. Около 46 милиона избиратели са призовани към урните, за да изберат 577 депутати.

В съседна Румъния пък днес се произвеждат местни избори, които ще дадат сигнал за подкрепата, с която се ползват партиите преди парламентарния вот по-късно тази година.

Избирателните секции ще бъдат отворени в 7:00 ч. и ще затворят в 21:00 ч. румънско време. Очаква се румънските избиратели, които са затормозени от бедност и мерки за икономии през последните две години, да подкрепят силно партиите, които съставляват новото ляво правителство, посочва Ройтерс, цитиран от БТА.

Осемнайсет са кандидатите за кмет на румънската столица Букурещ. Настоящият градоначалник Сорин Опреску, който участва като независим, но с подкрепата на Социал-либералния съюз, е с добри шансове за преизбиране, сочат проучванията.

Опозиционната Демократично-либерална партия издигна кандидатурата на Силвиу Пригоана, който сред приоритетите си акцентира на проблема с бездомните кучета. Пригоана заяви, че "иска да създаде отново "малкия Париж", припомняйки нарицателното име на Букурещ в периода между двете войни, когато архитектурните произведения, създадени от французи, бяха гордостта на румънската столица.

Колоритният собственик на футболния отбор "Стяуа" Джиджи Бекали също е сред кандидатите за кмет на Букурещ. Той обеща, ако бъде избран ще построи по десет църкви във всеки от шестте сектора на Букурещ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 11 години

Абе, другарю аз нарочно чета днес.бг, щото си е почти полит-агитационен отдел на БСП :)Какви десни, какви пет лева?! :D

18

но комент

преди 11 години

Ало, днес Бг, ицборите приключиха и в Румъния, и във Франция.защо резултатите ги няма в новините, или десничарските ви мозъчета, промити от сорос и разни отворени общества не могат да повярват?

17

Анонимен

преди 11 години

...хаха, гладни кокошки просо сънуват! :DРазни 'шутове', световна пролетарска революция и т.н. в болните си мозъци! :D

fallback