Бамир Топи. Снимка: Булфото

Трети кръг на избора на президент организира на 8 юни албанският парламент, предаде агенция Франс прес. Възможни са общо пет кръга за постигане на съгласие за подходящ кандидат, според конституцията на страната.

Мандатът на настоящия държавен глава Бамир Топи изтича на 24 юли. Той няма да се кандидатира за втори мандат. Ако депутатите не успеят, в рамките на 45 дни ще трябва да бъдат произведени общи избори.

Миналата седмица премиерът Сали Бериша от управляващата Демократическа партия и лидерът на опозиционната Социалистическапартия Еди Рама не постигнаха съгласие за кандидат.

Номинираният от демократите Джезаир Заганьори, съдия в Конституционния съд, бе отхвърлен от Социалистическата партия, която се обяви за кандидат с по-широка подкрепа.

За първите три кръга на избор на президент кандидатът трябва да получи три пети от гласовете на 140-те депутати, или 84 гласа.

За последните два кръга е достатъчно обикновено мнозинство от 71 гласа, с които управляващата Демократическа партия разполага, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase