Осем парашутисти десантчици са загинали при гасене на горски пожар в руската република Тува. Снимка: архив, Reuters

Осем парашутисти десантчици, работили в авиобаза за опазване на горите от пожари, са загинали вчера при гасене на горски пожар в руската република Тува, намираща се в южната част на Сибир, предаде ИТАР-ТАСС.

Пожарът е бил много силен. Поради буря пламъците, тръгнали от земята, мигновено са се разпространили нагоре и парашутистите може да са се оказали блокирани в огнен капан. От 14 души, работили по гасенето, от района на пожара са излезли само шестима. Един от тях е в тежко състояние с големи изгаряния.

Днешният ден в Тува е обявен за ден на траур.

Следствието работи по няколко възможни причини за инцидента, една от които е недостатъчно щателна оценка на мащабите на пожара.

Десантчиците са били извикани, тъй като пожарът е бил в труднодостъпна планинска местност. По правило в такива случаи пожарите се гасят именно от специалисти, които се спускат с парашути. В Русия длъжността "парашутист пожарникар" е въведена през 1936 г.

Десантчиците, които гасят пожари, имат пожарогасители раници и малогабаритни помпи, които се спускат с товарни парашути.

Смята се, че шестима парашутисти пожарникари могат да угасят пожар с площ от десет хектара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase