Нападателите, които блокираха работата на летището в Триполи, са били задържани и разоръжени. Снимка: Reuters

Либийските власти заявиха, че отново контролират изцяло положението на летището на Триполи, което бе окупирано за няколко часа от бивши бунтовници, предаде Франс прес. Агенцията се позовава на изявление пред журналисти на заместник-вътрешния министър Омар Хадрауи. Той е уверил представителите на медиите, че нападателите, които блокираха работата на летището, са били задържани и разоръжени. Според източник на Ройтерс те били задържани за кратко и след като се съгласили да предадат оръжията си, са били освободени.

Бившите бунтовници от бригадата Ал Ауфиа пристигнаха на летището с 50-60 автомобила, завзеха за няколко часа пистите, обкръжиха самолетите и принудиха правителството да отмени няколко полета. Въоръжените мъже настояваха властите да освободят техен лидер, задържан по думите им от силите за сигурност. Стигнало се е до сблъсъци между враждуващи въоръжени групировки, след като от либийската столица пристигнали други въоръжени групи.

Още по темата

Съобщава се за десетина ранени, но не се дават подробности. На летището пристигнали бойци от милиции от Триполи и от планинския град Зинтан, които се опитали да принудят бойците от бригадата Ал Ауфиа да напуснат летището, предаде репортер на Ройтерс.

Седмици преди изборите новите либийски управници се мъчат да установят контрол над различни групи бивши бунтовници, които все още не са се разоръжили след войната от миналата година, с която бе свален Муамар Кадафи, отбелязва Ройтерс.

На бившите бойци от Ал Ауфия било обещано, че до три дни лидерът им Абу Хебши, който според тях бил държан на летището, ще бъде намерен. Говорител на Преходния национален съвет каза, че Хебши е бил отвлечен вчера вечерта от неизвестни въоръжени мъже в района между Тархуна и Триполи, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase