В Либия бяха осъдени руснаци, украинци и беларуси за това, че са помагали на армията на Кадафи. Снимка: архив, Reuters

Либийски военен трибунал осъди днес 19 украинци, трима беларуси и един руснак по обвинения, че са били наемници на режима на Муамар Кадафи по време на либийската революция, предаде Франс прес.

Бившите наемници получиха по 10 години затвор, съчетано с принудителен труд.

В същия процес на доживотен затвор беше осъден и един руснак, който е смятан за координатор на групата.

Общо 24-те подсъдими отхвърлиха обвиненията и не признаха вината си. По време на делото те твърдяха, че са дошли в Либия, за да работят в петролния сектор.

Още по темата
Смята се, че наемниците са подготвяли установки за ракети земя-въздух, които да поразяват самолети на НАТО по време на либийския конфликт миналата година.

Процесът срещу наемниците започна през април. При произнасянето на присъдите в съдебната зала присъстваха посланиците на Украйна и на Беларус в Либия, които определиха наказанията като тежки и казаха, че осъдените ще обжалват присъдите си.

Разследването показа, че наемниците са дошли в Либия по своя собствена инициатива и без подкрепата на техните родни страни.

На 11 април украинското министерство на външните работи заяви, че вярва в невинността на подсъдимите украински граждани и изрази надежда, че те ще бъдат освободени или поне ако бъдат осъдени, ще имат възможността да бъдат репатрирани в родината си, където да излежават присъдите си.

Наемниците бяха арестувани при падането на Триполи в края на август 2011 г. и бяха държани в ареста на щаб квартирата на бригада на бивши либийски бунтовници.
В средата на февруари 2011 година в Либия започнаха масови демонстрации с искане за оттегляне на полковник Муамар Кадафи, управляващ страната над 40 години. Впоследствие те прераснаха във въоръжено противопоставяне между силите на режима и опозицията, която беше подкрепена от НАТО. Самият Муамар Кадафи беше убит на 20 октомври в покрайнините на град Сирт от пленилите го въстаници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase