Американски войници, базирани в Южна Корея, участват в учение край демилитаризираната зона. Снимка: архив, Reuters

Американски и южнокорейски командоси са били спуснати с парашути в Северна Корея за наблюдение на подземни военни обекти, разкри американският командващ на специалните части в Южна Корея, съобщава печатът в САЩ. Генерал Нийл Толи направил изявлението миналата седмица на конференция във Флорида, организирана от Промишлената асоциация за национална отбрана, предаде Франс прес.

"След 50 години още не знаем достатъчно за капацитета и мащабите на севернокорейските подземни съоръжения. Нашата електронна разузнавателна и наблюдателна апаратура не е толкова ефективна, колкото бихме желали, и се налага изпращане на хора на място", казал генералът.

Той разкрил, че тъй като съоръженията са скрити за шпионските сателити, на място са били изпратени южнокорейски и американски войници на специални разузнавателни мисии, пише специализираното издание за международни отношения "Дипломат".

Генерал Толи обяснил, че командосите са пуснати с парашути с минимална екипировка, за да бъдат по-мобилни и да не бъдат засечени.

Пхенян прокопа след края на Корейската война през 1953 г. хиляди тунели. Поне четири от тях са под демилитаризираната зона по границата с Южна Корея. Не се знае колко още има, казал Толи, цитиран от "Дипломат".

Сред военните съоръжения, за които се знае, има 20 летищни площадки, които са частично под земята, и хиляди артилерийски установки. През февруари южнокорейската информационна агенция Йонап съобщи, че Северна Корея прокопава поне още два тунела под площадка за ядрени опити, очевидно подготвяйки нов ядрен опит, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase