Изненадваща визита на Оланд в Афгатистан. Снимка: Reuters
fallback

Изтеглянето на френските войски от Афганистан ще протече организирано и ще бъде координирано със съюзниците на Франция от НАТО. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, който днес  неочаквано пристигна в Афганистан, предаде Франс прес.

Френският контингент ще се оттегли "в добро разбирателство с нашите съюзници", по-специално с президента на САЩ Барак Обама, каза Оланд.

Президентът говори по време на кратко си посещение в база Ниджаб в провинция Каписа, където са разположени повечето френски военнослужещи в страната.

Той бе придружен от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан и външния министър Лоран Фабиюс.

Според обкръжението на държавния глава и главнокомандващ  въоръжените сили на Франция Оланд има желание "сам да обясни" на френските войници защо е решил да ги изтегли предсрочно в края на 2012 г. - една година по-рано, отколкото предвиждаше неговият предшественик Никола Саркози, и две години преди срока, определен за останалите сили на НАТО.
Оланд направи това обещание по време на предизборната си кампания.

"Това е суверенно решение. Единствено Франция може да поеме ангажимент, засягащ Франция", заяви Оланд и добави, че изтеглянето ще бъде осъществено в съгласие със съюзниците от  НАТО и по-специално с президента Обама, който разбира причините за това решение, и в тясна координация с афганистанските власти.

"Терористичната заплаха откъм Афганистан за нашата територия, както и за тази на съюзниците ни, без да е изчезнала съвсем, но частично е пресечена", каза френският президент.
Той увери, че Франция не прекъсва връзките си с Афганистан и ще продължи да работи по проектите за развитие на Каписа и окръг Суроби, близо до Кабул - двете зони, за които отговарят френските части от силите на НАТО ИСАФ.

Бъдещето на Афганистан няма да бъде определено от съюзниците, а единствено от самите афганистанци - те "ще поемат по пътя, който свободно ще изберат", добави френският президент, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

До 20

преди 11 години

Ти какъв си бе ,защитник на терористите.Много смели обвинения даваш за НАТО.Каква целимаш,бе селски.

20

НАТО ФАШИСТИ

преди 11 години

А КАКВО ПРАВЯТ В ЧУЖДА ЗЕМЯ КАТО ОКУПАТОРИ МАЙ ТЕРОРИСТИТЕ СА ОТ НАТО И НАЦИОНАЛ ОСВОБОДИТЕЛНОТО ДВИЖЕНИЕ ГИ Е НАПАДНАЛО НО НАТОВЦИ КАТО ФАШИСТИТЕ ЗА НАКАЗАНИЕ ИЗБИВА ДЕЦАТА ИМ. КАКВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ФАШИСТИТЕ И ОКУПАТОРИТЕ ОТ НАТО-НИКАКВА. САМО ПРАЗНИ И ЛЪЖЛИВИ ПРИКАЗКИ. ОПРЕДЕЛЕНО НАТО СА УБИЙЦИ И ОКУПАТОРИ.

19

Анонимен

преди 11 години

Първо има нападение на войските на НАТО и са убити 4-ри войника.Ето това е реалността,има отговор на войските,терористите трябва да се наказват.

fallback