Изненадваща визита на Оланд в Афгатистан. Снимка: Reuters

Изтеглянето на френските войски от Афганистан ще протече организирано и ще бъде координирано със съюзниците на Франция от НАТО. Това заяви френският президент Франсоа Оланд, който днес  неочаквано пристигна в Афганистан, предаде Франс прес.

Френският контингент ще се оттегли "в добро разбирателство с нашите съюзници", по-специално с президента на САЩ Барак Обама, каза Оланд.

Президентът говори по време на кратко си посещение в база Ниджаб в провинция Каписа, където са разположени повечето френски военнослужещи в страната.

Той бе придружен от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан и външния министър Лоран Фабиюс.

Според обкръжението на държавния глава и главнокомандващ  въоръжените сили на Франция Оланд има желание "сам да обясни" на френските войници защо е решил да ги изтегли предсрочно в края на 2012 г. - една година по-рано, отколкото предвиждаше неговият предшественик Никола Саркози, и две години преди срока, определен за останалите сили на НАТО.
Оланд направи това обещание по време на предизборната си кампания.

"Това е суверенно решение. Единствено Франция може да поеме ангажимент, засягащ Франция", заяви Оланд и добави, че изтеглянето ще бъде осъществено в съгласие със съюзниците от  НАТО и по-специално с президента Обама, който разбира причините за това решение, и в тясна координация с афганистанските власти.

"Терористичната заплаха откъм Афганистан за нашата територия, както и за тази на съюзниците ни, без да е изчезнала съвсем, но частично е пресечена", каза френският президент.
Той увери, че Франция не прекъсва връзките си с Афганистан и ще продължи да работи по проектите за развитие на Каписа и окръг Суроби, близо до Кабул - двете зони, за които отговарят френските части от силите на НАТО ИСАФ.

Бъдещето на Афганистан няма да бъде определено от съюзниците, а единствено от самите афганистанци - те "ще поемат по пътя, който свободно ще изберат", добави френският президент, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase