Берлин се опасява сценарият с Мера да не се повтори. Снимка: Reuters

Германия може да стане мишена на ислямистко нападение подобно на извършеното във Франция от Мохамед Мера, заяви шефът на Федералната служба за защита на конституцията (германското контраразузнаване) Хайнц Фром, цитиран от Ройтерс.

Мера преди около два месеца уби три деца, равин и трима френски парашутисти  в Тулуза.

Хайнц Фром направи този коментар за германския вестник "Билд" след поредица от сблъсъци между полицията и ултраконсервативни  мюсюлмани салафисти в няколко германски града, пише БТА.

"Опасността за Германия за съжаление не е намаляла. И съвсем не е въображаема. Нападение като това във Франция през март е възможно и тук", заяви Фром.

Той допълва, че Мера е поддържал контакти със салафисти, представители на едно от теченията в исляма, преди нападенията си.

Фром се позовава на видеозапис на базиран в Берлин салафист, който призовава за "свещена война" и възхвалява Мера и покойния Осама Бин Ладен, основател на Ал Каида.

"Трябва да вземем на сериозно този видеозапис. Той може да се приеме като подстрекателство към нападения", допълни Фром.

По неговите думи, с интензивната си програма в интернет, по улиците, джамиите и т.нар ислямски семинари, салафистките проповедници достигат до млади хора, които са по-податливи на тази идеология.

"Почти всички ислямистки терористи от Германия бяха радикализирани по този начин", заяви Фром.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase