Снимка: Reuters

Лидерите от Г-8 предупредиха Северна Корея, че може да бъде изправена пред нови санкции, ако продължава да заплашва стабилността в региона с провокативни действия като проваления опит за изстрелване на ракета с голям обсег през април, предаде Асошиейтед прес.

САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Русия и Великобритания приеха заключителна декларация за резултатите от двудневната среща в Кемп Дейвид.

В документа е изразено безпокойството на Г-8 за севернокорейската ядрена програма, включително програмата за обогатяване на уран.

Още по темата

"Заявяваме, че ще призовем Съвета за сигурност на ООН да предприеме мерки в отговор на по-нататъшни действия на Северна Корея, включително изстрелване на балистични ракети и ядрени опити", се казва в декларацията.

Държавните медии в КНДР засега не са отговорили на предупреждението на Г-8.

Съветът за сигурност на ООН наложи санкции срещу Северна Корея след първия й ядрен опит през 2006 година и засили санкциите след втория опит през 2009 година с надеждата да се сложи край на севернокорейските програми за разработка на ядрени оръжия и балистични ракети.

В началото на месеца Пхенян заплаши, че ще увеличи ядрения си арсенал на всяка цена.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase