Нафисату Диало с адвоката си. Снимка: архив, Reuters

Бившият шеф на МВФ Доминик Строс-Кан подаде жалба за лъжесвидетелстване, фалшиви обвинения и клевета срещу гвинейската камериерка Нафисату Диало, която го обвини в сексуално посегателство в хотел Софител в Ню Йорк преди година, съобщава днес в. "Ню Йорк пост", цитиран от Франс прес.

Строс-Кан иска един милион долара от Диало, която доброволно и умишлено е дала лъжливи показания и е накърнила репутацията му в света, като го е лишила от евентуални професионални възможности.

В документите, предадени на съда и цитирани от нюйоркския вестник, Доминик Строс-Кан припомня, че в онзи момент е бил "смятан от някои за следващия президент на Франция."

Признавайки, че е имал сексуален контакт с Диало по взаимно съгласие, той обвинява камериерката, че след това тя започнала да твърди, че е жертва на сексуално посегателство. Строс-Кан отбелязва, че бил арестуван, подложен на унизително претърсване, сниман гол и е трябвало да даде проби за разследването, допълва
"Ню Йорк пост".

Когато преди година Строс-Кан бе обвинен от камериерката, той бе фаворит в проучванията на общественото мнение за президентските избори във Франция.

Жалбата по гражданското дело на Диало все още е в ръцете на американското правосъдие, след като съдия Дъглас Макиън в Бронкс отказа да прекрати делото на 1 май, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase