Отломки и вещи на пътниците от разбилия се самолет. Снимка: Reuters
fallback

Руският самолет "Сухой Суперджет 100" е катастрофирал в Индонезия на 9 май при опит да заобиколи купесто-дъждовни облаци на височина 11 000 метра. Това заяви в Джакарта Томас Джамалудин от индонезийската национална агенция за сигурност по транспорта, предаде ИТАР-ТАСС.

Планината Салак, където бяха открити останките от машината, е част от планинска верига с вулканичен произход, която често прегражда пътя на буреносни облаци, идещи от Яванско море. Над Салак често се изливат тропически порои, напомня агенцията.

Времето в района е било лошо и по време на полета на руския самолет, сочат анализите на обстановката според Томас Джамалудин. "Сухой Суперджет 100" може би се е опитал да заобиколи облачния фронт и за целта е отправил искане да намали височината на полета", изтъкна той.

Сред отломките на склона на планината Салак с височина 2211 метра над морското равнище вече са открити аварийният радиофар и бордовата измервателна система на самолета. Индонезийски спасители, подпомагани от специални войскови части, се опитват в момента да извадят бордовите самописци от дъното на клисура, дълбока половин километър.

Oще по темата

Екипите виждат оранжевата кутия с размери 50 на 60 сантиметра, но засега усилията им остават безрезултатни поради релефа на местността и лошите синоптични условия. Спасителите обаче се надяват да извадят устройствата още днес, посочва агенцията. След това "черните кутии" на "Сухой Суперджет 100" може да бъдат изпратени в Русия за разчитане на данните, заяви Татанг Курниади, шеф на индонезийската агенция за сигурност по транспорта, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

предния

преди 11 години

Тошка,би ли ме светнал как аджеба като е летял Москвича...пардон самальота на 11000метра,се е блъснал в баир висок 2200....пък белким разбера що ми плашат....

15

Анонимен

преди 11 години

Де да беше Лада,ми то Москвич.....а апаратурата не е предупредила пилотите,щото е сделана в Росии......

14

Тодор

преди 11 години

Характерна особеност на българина е да разбира от всичко , с изключение на това за което получава заплата. Така и вие краснописци , Мисля да ви напиша грешките на журналиста , от което вадите това неразбиране. Тези 11000метра са верни , но това е най високата част на облака . За този район са обичайни облаците с максимална височина 12 000 метра (36000ft).За мен виновни са ATC(AirTrafficController) и командирът на самолета , който не се е възпротивил на командите на ATC.

fallback